Plan Vliegend hert

Samenwerken aan meer natuur rond het Zoniënwoud.Terug naar overzicht
Delen

Een verbindend project

Vijf gemeenten, zes natuurorganisaties, twee overheden en twee regionale landschappen slaan de handen in mekaar om samen te werken aan meer natuur en natuurverbindingen rond het Zoniënwoud. Met Plan Vliegend Hert willen we samen de bestaande brokken natuur met elkaar verbinden door hagen, bomenrijen en bos aan te planten, poelen te graven, speelplaatsen en kerkhoven te vergroenen… Zo worden op termijn de 3 Brabantse wouden Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud met elkaar verbonden tot één groen geheel.


Een kever als mascotte

Het Vliegend hert is de grootste kever van Europa. De mannetjes worden maar liefst 8 cm groot en hebben grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. De kaken zien er gevaarlijk uit maar hij kan er niet mee bijten. Ze dienen vooral om concurrenten mee te bekampen en om indruk te maken op vrouwtjes en vijanden. Het Vliegend hert is dan ook een imposante kever!

Om te kunnen uitbreiden heeft het Vliegend hert een aaneengesloten leefgebied nodig, en dat is precies wat Plan Vliegend Hert wil bereiken. Als de reuzenkever zorgeloos van Tervuren naar Sint-Genesius-Rode kan vliegen, via bossen, boomgaarden en brede hagen, is het project geslaagd. Daarom is het Vliegend hert onze mascotte.

Lees meer
© Regionale Landschappen

Actie in de kijker

©

Beestig spelpakket

Ben je stoer als een vliegend hert? Kan je klimmen als een eikelmuis? Of fluit je net zo mooi als de vroedmeesterpad? We ontwikkelden een beestig spelpakket op maat van kinderen van 5 tot 10 jaar waarmee je ontdekt op welk dier jij het meest lijkt. Tegelijkertijd maak je ook kennis met 3 bijzondere dieren die rond het Zoniënwoud leven.

Het spelpakket zit in een handig koffertje en kan je ontlenen bij de bibliotheek of jeugddienst van Sint-Genesius-Rode en Hoeilaart.

Meer infoOnze partners

© Regionale Landschappen