Beleefnatuur voor woonzorgcentrum Sint-Bernardus in Bertem

Regionaal Landschap Dijleland vzw (RLD) en Woonzorgcentrum Sint-Bernardus sloegen de handen in elkaar voor een beleefbaar stukje natuur.



Delen

Regionaal Landschap Dijleland vzw (RLD) en Woonzorgcentrum Sint-Bernardus sloegen de handen in elkaar om een aangetast sparrenbos en een in onbruik geraakte paardenweide om te vormen tot een beleefbaar stukje natuur voor de bewoners en hun familie, de medewerkers en de omwonenden. De inrichting van verschillende groenzones (boszone met een grote variatie aan inheemse soorten, bloemenweide voor vlinders en insecten) zullen een habitat vormen voor tal van inheemse planten en dieren. Het perceel, aansluitend op de berm van de autostrade, vormt een schakel in het groen-blauwe netwerk. Met het inrichten van deze "beleefnatuur" willen het woonzorgcentrum en RLD ook, naast het versterken van de biodiversiteit, de bewoners en de bezoekers van het woonzorgcentrum aanzetten tot bewegen en beleven in de natuur. Deze beleefnatuur zorgt door de juiste ingrepen (rolstoeltoegankelijk pad en voldoende rustpunten) voor natuurbeleving voor diverse doelgroepen.

Groen is goed voor de gezondheid! Mensen ervaren dat vaak zelf zo, maar er komt bovendien ook steeds meer bewijslast dat groen in de onmiddellijke leefomgeving, zoals bossen, parken en tuinen, en natuurbeleving goed is voor de gezondheid van mensen. Zowel als preventief middel, als ondersteunend aan het herstellend vermogen van de mens. Het voornaamste effect van natuur wordt vaak toegeschreven aan het verminderen van het stressniveau. Dit is zowel belangrijk bij bewoners als bij zorgmedewerkers. Natuur heeft ook een fysieke uitwerking op de gezondheid. Zo stimuleert groen beweging. Dit helpt het voorkomen van o.a. cardiovasculaire aandoeningen, maar helpt ook bij het herstel ervan. Een ander belangrijk mechanisme is het stimuleren van het immuunsysteem.  Tot slot versterkt vegetatie ook de gezondheid van de omgeving door verkoeling en het luchtzuiverend effect.

De ploeg van Ijsedal plantte voorbije winter 4300 m² inheems bos en bosrand aan. In totaal gaat het om 1225 stuks plantgoed van 14 verschillende soorten. Bij elke soort komt een naamplaatje zodat bewoners en medewerkers de verschillende inheemse boom- en struiksoorten kunnen leren kennen. Ook kwam er op het terrein een bloemenweide (500 m², mengsel samengesteld op maat door Ecoflora en ingezaaid door  3Wplus), een bijenhotel met infobord en nestkasten voor vogels en vleermuizen. Deze werken kaderen in het provinciaal Duurzaam Biodiversiteitsproject 'Beleefnatuur WZC Sint-Bernardus'. Hierbij helpt Regionaal Landschap Dijleland het woonzorgentrum met de steun van provincie Vlaams-Brabant om het terrein biodiverser te maken met oog voor de beleving van de bewoners.

Meer info over het project: contacteer Annabel Pennings

Nog inspiratie nodig rond natuur en zorg? Bekijk deze inspiratiegids.

 

© RLD vzw
© RLD vzw