Natuur met zorg

Als regionaal landschap helpen we graag mee aan de vergroening van zorginstellingen. Het positieve effect van natuur op het fysiek en mentaal welzijn van mensen is immers volop bewezen.Delen

Heilzaam groen

Steeds meer zorginstellingen zetten in op de vergroening van hun buitenruimte. Het positieve effect van natuur op het fysiek en mentaal welzijn is immers volop bewezen. En bij kwetsbare groepen, bijvoorbeeld kinderen, ouderen, mensen met een langdurige ziekte of handicap, is het effect het sterkst. Een groene buitenruimte therapeutisch kunnen inzetten is dan ook een grote meerwaarde voor de zorg.

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan schaduwbomen bij een rustbank, natuurbeleving langs rolstoeltoegankelijke paden, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, …

 

Haal onze expertise in huis

Zorgcentra hebben echter niet altijd de expertise in huis om zo'n vergroening waar te maken. Daarom kunnen ze bij ons terecht voor ondersteuning. Wij zetten onze terreinervaring en onze kennis over natuur, biodiversiteit en landschap graag in om samen met de zorgcentra en hun (tuin)therapeuten tot een attractief en functioneel vergroeningsplan te komen.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact op.

 

Nog argumenten nodig?

Bekijk dan de inspiratiegids die de regionale landschappen maakten of de filmpjes waarin zorginstellingen zelf getuigen over hun vergroeningsproject. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden, hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep.

Download de inspiratiegids
© Regionale Landschappen

De kracht van groen

Een Platteland Plus project - periode 2021-2023

Op 20/10/2021 werd onze subsidie-aanvraag voor De kracht van groen goedgekeurd. We haalden zo 123.000 euro subsidie van Platteland Plus binnen om te werken aan de vergroening van zorginstellingen.  Het project liep tot 30/06/2023.

Met dit project konden we vergroening realiseren bij 11 zorginstellingen. We stonden hen bij met raad en daad bij het vergroeningsproces. We begeleidden de opmaak van een ecologisch groen- en belevingsplan en hielpen bij de realisatie ervan op het terrein. 

Onze ervaring en inzichten schreven we neer in een draaiboek voor zorginstellingen:

Draaiboek 'Vergroenen in de zorg'

Bijlage: Plantenselectie Zorginstellingen

 

 

Een overzicht van de deelnemende zorginstellingen:

Persmoment 21 juni 2023 bij Ons Tehuis Brabant
© RLD vzw