Je zou het niet zeggen, maar hier sta je aan het begin van een echte rivier. 37 kilometer verderop is dit onschuldig waterloopje zo’n 5 meter breed geworden en loopt het vlakbij Diest over in de Demer.
Culostraat
De Velpe ontspringt onopvallend in een achtertuin aan het begin van de Culostraat. “Velpe”, afkomstig uit het Keltisch (wild of geel water) of uit het Germaans (wilg): we zullen het nooit zeker weten, maar hoe dan ook kloppen alle opties. Bij veel regenval stroomt de kleine Velpe al snel hevig en spoelt ze veel van de lemige grond mee (Opvelp bevindt zich nét op Haspengouwse ondergrond, in tegenstelling tot de rest van fusiegemeente Bierbeek). Hoewel je het door de huidige bebouwing niet ziet, is de valleigrond hier ook erg drassig: een perfecte groeiplaats voor wilgen, die graag natte voeten hebben. In de Culostraat is de Velpe onder de straat door geleid, maar verwijst de lange knotwilgenrij ernaar.
Velpestraat
Vanaf de Velpestraat is de rivier, dankzij actie vanuit de natuurhoek, gekanaliseerd maar wel open… en sinds eind 20e eeuw ontkoppeld van de riolering. Zelfs hier tussen de huizen flitst soms een knalblauwe ijsvogel langs de oevers, op zoek naar een lekker visje.
Verbranden Toren
Ter hoogte van de Verbranden Toren - de niet mis te verstane naam die duidt op het in de 18e eeuw afgebrande kasteel van de heren van Opvelp - begint de Velpe natuurlijk te kronkelen door haar vallei. Het vraagt niet veel verbeelding om te zien dat de drassige Velpevallei, samen met de van de helling aflopende Vloedgracht, zorgden voor de watertoevoer van de slotgracht van het kasteel. Deze versie, gebouwd in de 17e eeuw, ging misschien terug op een oudere, kleinere voorganger: Opvelp was sinds de 14e eeuw immers al een adellijk leengoed, afhankelijk van het hertofdom Brabant.
Molensteen
De Velpe kronkelt verder naar Neervelp door de historische graslanden, die prachtig in bloei staan tijdens de lente. Ze wordt vlak voor het gehuchtje Molensteen versterkt door water uit de Vloedgracht. En daar komt de eerste watermolen “op” de Velpe in zicht! De 16e-eeuwse molen maalde koren in dienst van de heren van Opvelp. Hoewel de molen sinds 1931 niet meer maalt en ook het rad verdwenen is, is de waterval die de watertoevoer van het rad voorzag, nog altijd aanwezig. En zo stroomt de Velpe verder naar buurgemeente Neervelp.