Regio

Het werkingsgebied van Regionaal Landschap Dijleland vzw bestaat uit 13 gemeenten. Het omvat de Druivenstreek en een mooi stuk Zoniënwoud, een groot deel van de Dijlevallei, het Heverleebos en Meerdaalwoud en het centrum van de Witloofstreek.

De grens tussen Laag en Midden-België loopt dwars door het Dijleland.  Het noordelijk deel van het Dijleland, de Witloofstreek, heeft een vrij vlak landschap.  Je vindt hier het Natuurpark De Groene Vallei dat talrijke bossen, moerassen en orchideeëngraslanden omvat.

Het zuidelijk deel van het Dijleland behoort tot het Brabants leemplateau dat 60 tot 100 m boven zeeniveau ligt. De plateaurand vormt op vele plaatsen in het landschap een zichtbare grens tussen noordelijk en zuidelijk Dijleland. De Dijle en haar bijrivieren Voer, IJse en Laan hebben diepe valleien uitgesleten in het leemplateau. Zo ontstond een heuvelachtig landschap met natte, natuurrijke valleien en beboste hellingen, doorsneden door honderden diepe holle wegen. Op de vruchtbare plateau's speelt akkerbouw de hoofdrol.

© RLD vzw

Ontdek de andere regionale landschappen in Vlaanderen

18 Regionale Landschappen in Vlaanderen behouden en versterken natuur, landschap, erfgoed, streekidentiteit en recreatie. We brengen inwoners en partners samen rond een wervend verhaal over natuur en landschap dat inspireert en voor verbondenheid zorgt.