Vleermuizen op (kerk)zoldersDelen

Verschillende vleermuissoorten in Vlaanderen hebben het zwaar te verduren. Het verdwijnen van hun natuurlijke leefgebieden en jachtgronden vormt een ernstige uitdaging. Vooral soorten die afhankelijk zijn van ruime, open zolders, hebben moeite om geschikte verblijfplaatsen te vinden. 

Nuttige dieren

Vleermuizen zijn buitengewoon nuttige, maar veeleisende dieren. Nuttig omdat ze met gemak duizenden muggen en motten per nacht eten. Veeleisend omdat ze een ingewikkeld netwerk nodig hebben van zomer- en winterverblijfplaatsen, jachtterreinen en verbindingspunten in het landschap. Veel vleermuissoorten stellen dan ook hoge eisen aan hun leefomgeving, en als een van de schakels in dit systeem ontbreekt, kan dit ernstige gevolgen hebben.

De zomerverblijfplaats fungeert als zo'n cruciale schakel. Hier worden namelijk vleermuisjongen geboren en grootgebracht. Sommige soorten geven de voorkeur aan warme zolders waar ze de juiste temperatuur kunnen regelen van de zoldertop tot aan de vloer. De aanwezigheid van kieren en holtes tussen balken speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van een zomerverblijfplaats. Dit verklaart waarom voornamelijk oude gebouwen zoals kerken, kastelen en abdijen als geschikte locaties dienen.

Helaas krijgen steeds meer van deze zolders een nieuwe bestemming of worden ze hermetisch afgesloten vanwege isolatienormen. Bij restauraties worden houten structuren vaak behandeld met schadelijke stoffen, en vleermuiskolonies worden onbedoeld verstoord.

© René Janssen - Buiten-beeld
Kapel van Steenbergen - Gewone grootoorvleermuis
© RLD vzw - Gewone grootoorvleermuizen in de kapel van Steenbergen

Advies op maat

Heeft u een zolder waarvan u denkt dat deze wel eens geschikt kan zijn voor vleermuizen? Neem dan contact met ons op. Een medewerker komt dan uw zolder bezoeken. Vervolgens krijgt u een rapport met aanbevelingen. Vleermuizen zijn zelden lastige medebewoners als de zolder slim wordt ingericht. Voor vogels zoals uilen kunnen speciale nestkasten het samenleven sterk bevorderen. Het advies en de oplossingen zijn volledig op maat van de zolder en uw noden.

Een paar handige tips om een zolder vleermuisvriendelijk te maken:

  • Maak langs buiten een kleine brievenbusvormige gleuf van ongeveer 7 x 40 cm . Dit is ideaal voor vleermuizen om binnen te vliegen. 
  • Zorg dat het voldoende donker is op de zolder. Dit maakt de ruimte ook minder aantrekkelijk voor vogels. 
  • Richt geen spots of andere verlichting op de invliegopening.
  • Voorzie verschillende microhabitats op de zolder. Zo kunnen de vleermuizen zelf hun optimale temperatuur bepalen.

Een uitgebreide handleiding is te vinden in het Vademecum inrichten van (kerk)zolders voor vleermuizen van het Agentschap voor Natuur en Bos:

https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/5868 

 

 

 

© Regionaal Landschap Dijleland vzw

Actie in de kijker

© Regionaal Landschap Dijleland vzw

Het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt Studie en Regionaal Landschap Dijleland vzw slaan de handen in elkaar om (kerk)zolders zo in te richten dat vleermuizen er een perfecte zomerverblijfplaats vinden.

Er zijn al verschillende kerkzolders bezocht zoals de kerk van Jezus-eik, Sint-Joris-Weert, Winksele, Kortenberg en de abdij van Vlierbeek. Tijdens zo’n kerkzolderbezoek wordt er nagegaan of de zolder bewoond is door vleermuizen. Er wordt gezocht naar invliegopeningen, wegkruipmogelijkheden voor de vleermuizen zoals spleten en gaten en er wordt ook gezocht naar uitwerpselen. Na het bezoek ontvangt elke gemeente een advies op maat van hun kerk. Dit gaat dan vaak over kleine ingrepen zoals dakkapellen, nissen, verlichting,… . Een zolder kan dus aan de hand van een paar kleine en gemakkelijke ingrepen omgebouwd worden tot een ideale verblijfplaats voor vleermuizen in de zomer.