Paard en landschap

Wij helpen om je paardenweide ecologisch in te richten. Dat levert niet alleen meer natuur op, het komt ook de gezondheid van de paarden ten goede.



Delen

Van saaie graasweide...

Net als elders in Vlaanderen, is ook in het Dijleland het aantal paardenweides de laatste jaren flink toegenomen. Jammer genoeg zijn die weides nog al te vaak saaie, overbegraasde lappen gras. Dat kan veel beter, voor paard en landschap! Daarom helpen wij paardenhouders die hun weide ecologisch willen inrichten. Dat levert niet alleen meer natuur op, het komt ook de gezondheid van de paarden ten goede. Paarden zijn van nature immers steppedieren die elke dag vele kilometers afleggen en zo hun kostje bijeen grazen. Ze eten daarbij niet alleen gras, maar ook kruiden, bladeren en twijgen. Een simpele lap gras met een draad errond is dus niet bepaald het biotoop waar een paard van droomt. Hoe kan het dan beter?

 

... naar groen paradijs

Door de paarden op een pad of track te houden en de weide op te delen in zones, blijft de weide gespaard van overbegrazing en overbetreding. Dat is goed voor het bodemleven en de biodiversiteit in het grasland. En de paarden krijgen zo meer beweging. Door bovendien struiken en bomen aan te planten in en rond de weide, creëer je nestgelegenheid en voedsel voor heel wat wilde dieren. De paarden kunnen smullen van de overhangende takken en vullen zo hun dieet aan met de nodige mineralen. Ook de schaduw van de bomen is natuurlijk welkom. De aanleg van een poel behoort eveneens tot de mogelijkheden: de paarden kunnen er drinken of verkoeling zoeken. In een afgerasterd deel van de poel vinden amfibieën een prima biotoop.

Heb je interesse om ook van jouw weiland een groene oase te maken? Neem dan contact op.

Heel wat nuttige info vind je dankzij onze collega's van Regionaal Landschap Lage Kempen op www.opeengoeiwei.be

© Regionale Landschappen
© Regionale Landschappen