Hoogstamboomgaarden

Hoogstamboomgaarden roepen bij velen herinneringen op uit lang vervlogen tijden, toen kinderen stiekem onder de prikkeldraad kropen en op zoek gingen naar de lekkerste appels en peren van het dorp.



Delen
© Regionale Landschappen

Heerlijk erfgoed

Hoogstamboomgaarden zijn parels in het landschap. In de lente genieten we van de prachtige bloesems en in het najaar van een grote variatie aan lekker fruit. Hoogstamboomgaarden gonzen ook van het leven!  Heel wat dieren vinden er voedsel, rust en een broedplaats.

Met sappige namen als Belle de Louvain en Reinette de Tervuren, getuigen de vele oude rassen bovendien van een rijke fruitgeschiedenis.

Reden genoeg voor Regionaal Landschap Dijleland vzw om oude hoogstamboomgaarden te herstellen en er nieuwe aan te planten. Dat kan ook bij jou. Dankzij subsidies van de provincie Vlaams-Brabant is de kost voor eigenaars beperkt. Heb je interesse hiervoor, lees dan de projectvoorwaarden en contacteer ons

Aanplant en herstel

Bij het aanplanten van hoogstamboomgaarden gebruiken we de rustieke fruitrassen die ook vroeger in onze streek geplant werden of zelfs hier ontwikkeld en gekweekt zijn. Ze zijn aangepast aan de bodem en weinig vatbaar voor ziektes. Zo houden we dit smakelijk erfgoed in stand.

Oude hoogstamboomgaarden geven we een broodnodige snoeibeurt. Zo verjongen we de bomen en kunnen ze nog een tijdje langer het landschap sieren. Regulier onderhoud en vormsnoei doen we evenwel niet, dat is sowieso een taak voor de eigenaar.

Waar mogelijk planten we rond de boomgaarden ook bloeiende hagen en houtkanten aan. Zo verhoogt de natuurwaarde van de boomgaard nog meer!

Aantal boomgaarden geplant

325

Aantal fruitbomen geplant

4036

© Regionale Landschappen

Brochure

© Regionale Landschappen

In onze praktische brochure over hoogstamboomgaarden vind je plant- en snoeitips voor hoogstamfruitbomen en een overzicht van appelen-, peren-, pruimen- en kersenrassen typisch voor het Dijleland.

Brochure Hoogstamboomgaarden

Teveel fruit of op zoek naar fruit?

© Regionale Landschappen

Heb je al een boomgaard en krijg je al dat fruit zelf niet verwerkt? Of wil je graag zelf ergens fruit gaan plukken? Goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem.

Naar goedgeplukt.be

Cursussen

© Regionale Landschappen

De Regionale Landschappen en de Nationale Boomgaardenstichting organiseren regelmatig snoeicursussen. Want ook een hoogstamfruitboom heeft vormsnoei en onderhoudssnoei nodig. Hou voor onze cursussen de agenda in het oog.

Agenda