Hagen, heggen en houtkanten

Eindeloze groene hagen, heggen en houtkanten tekenden zich van oudsher af langs hooilanden, weiden en akkers.



Delen

Totaal aantal kilometer hagen, heggen en houtkanten aangeplant in het Dijleland

57

© Désiré Van Autgaerden

Groene linten

Hagen, houtkanten en (knot)bomenrijen zijn vaak de laatste stukjes ‘wilde’ natuur in ons intensief gebruikte landschap. Deze kleine landschapselementen zijn dan ook van groot belang voor onze fauna en flora. Het regionaal landschap zet zich samen met verenigingen, inwoners en gemeenten in voor het behoud en herstel van deze groene aders in het landschap. In een versnipperd landschap vormen ze belangrijke rustplaatsen en sluipwegen voor heel wat dieren. Verschillende vogels broeden erin. Vleermuizen gebruiken ze als vliegroutes en om in te jagen. En kleine zoogdieren en amfibieën gebruiken ze als snelwegen om zich snel en veilig te verplaatsen.

De schop in de grond

Wil je graag een nieuwe landschappelijke haag, heg, houtkant of bomenrij aanleggen? Wij kunnen je daarbij helpen. We maken in overleg een beplantingsplan op en sturen een maatwerkbedrijf ter plaatse om de aanplantingen uit te voeren. Dankzij subsidies van de provincie Vlaams-Brabant of Vlaamse overheid rekenen we slechts een deel van de kosten aan jou door.

Uiteraard zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden. We doen immers geen tuinaanleg. Het project moet voldoende impact hebben op natuur en landschap. En we werken enkel met inheemse boom- en struiksoorten, bij voorkeur zelfs met autochtoon plantmateriaal

Interesse? Bekijk alvast de projectvoorwaarden en neem contact op.

Het filmpje hiernaast illustreert hoe de regionale landschappen tewerk gaan.

Graag meer info over de aanleg en het beheer van hagen, heggen en houtkanten? Download gratis onze brochure.

Brochure Hagen, heggen en houtkanten
© Regionale Landschappen
© skyshoots.be
© Regionale Landschappen