Groene speelplekken

Spelen in de natuur doet deugd. Daarom ondersteunen we scholen, verenigingen en gemeenten bij het vergroenen van hun domein.Terug naar overzicht
Delen
© Regionale Landschappen

In contact met de natuur

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid, geestelijk en lichamelijk. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich buiten in de natuur kunnen uitleven. Een avontuurlijke en natuurgerichte speelplek nodigt uit tot verschillende spelvormen: sociaal spel, fantasiespel, bewegen en ontdekken. Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden door te klauteren of kampen te bouwen. Met natuurlijk materiaal gaan ze knutselen of 'koken'.

Ook op school!

Een groene speelplaats heeft ook rustige hoekjes, zoals een wilgenhut, waar kinderen gewoon lekker kunnen kletsen of waar een verhaal kan worden voorgelezen. Je kan ook tijdens de lessen buiten gaan onderzoekend leren op je eigen speelplaats. Dankzij een groene speelplaats verbetert de concentratie in de klas en vooral: kinderen voelen zich gelukkiger op school. De ervaring leert dat een groene speelplaats de ideale remedie is tegen pesten.

 

Samen aan de slag

Daarom ondersteunen we scholen, verenigingen en gemeenten bij het natuurgericht vergroenen van hun domein. We maken in overleg een vergroeningsplan op, adviseren bij de keuzes voor aanplantingen en kunnen helpen in de uitvoeringsfase.

Financieel krijgen scholen een flinke duw in de rug van de provincie Vlaams-Brabant: dankzij de subsidie Natuur Op School kan een school 80% van de kosten voor natuurgerichte ingrepen recupereren (met een maximum van 10.000 euro per school of vestiging per jaar).

Mag ook jouw grijze speelplaats op de schop? Wil je jouw speelterrein vergroenen? Neem dan contact op met projectmedewerkster Annabel Pennings

 

Inspiratie nodig?

Inspirerende voorbeelden en tips om participatief aan de slag te gaan vind je oa. op deze websites: Kind en SamenlevingSpringzaadPimp Je Speelplaats.

In de filmpjes hiernaast vertellen de leerlingen van De Wieltjes in Haacht en van De Bijenkorf in Herent zelf waarom ze voor een groene speelplaats kozen.

Bekijk ook deze ideeënschets ter inspiratie of deze brochures: inspiratiegids scholen en inspiratiegids speelterreinen