Vleermuizen in de kerk

De Regionale Landschappen, het agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt Studie zoeken samen naar kerkzolders als potentiele zomerverblijfplaats voor vleermuizenDelen

 

Het Agentschap voor natuur en bos lanceerde een project rond de zomerverblijfplaatsen van vleermuizen. De vijf regionale landschappen in Vlaams-Brabant kunnen, met behulp van subsidies van ANB, kerkzolders in de buurt inrichten ten voordele van de vleermuizen.   

In de regio Dijleland zijn er al verschillende kerkzolders bezocht zoals de kerk van Jezus-eik, Sint-Joris-Weert, Winksele, Kortenberg en de abdij van Vlierbeek. Tijdens zo’n kerkzolderbezoek wordt er nagegaan of de zolder bewoond is door vleermuizen. Er wordt gezocht naar invliegopeningen, wegkruipmogelijkheden voor de vleermuizen zoals spleten en gaten en er wordt ook gezocht naar uitwerpselen. Na het bezoek ontvangt elke gemeente een advies op maat van hun kerk. Dit gaat dan vaak over kleine ingrepen zoals dakkapellen, nissen, verlichting,… . Een zolder kan dus aan de hand van een paar kleine en gemakkelijke ingrepen omgebouwd worden tot een ideale verblijfplaats voor vleermuizen in de zomer.

Wie vleermuisvriendelijke maatregelen neemt op zijn (historische) zolder, kan hiervoor een subsidie krijgen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

© Regionale Landschappen
© Regionale Landschappen