Klaar om plantgoed te bestellen?

De succesvolle samenaankoop Behaag je tuin gaat weer van start.

De jaarlijkse samenaankoop van haagpakketten, hoogstamfruitbomen, loofbomen, klimplanten en wilgentakken gaat van start op 1 september in 57 gemeenten! Tot 15 oktober kan je plantgoed bestellen via www.behaagjetuin.be. Jouw bestelling haal je af in je gemeentelijk verdeelpunt op zaterdag 9 december.Delen

 

Meer klimaatbestendige tuinen

“Vorig jaar plaatsten 1825 Vlaams-Brabanders een bestelling. 59.310 stuks plantgoed gingen in onze provincie de grond in. We zijn blij dat onze inwoners zo hun tuin klimaatbestendiger maken. Ook kleinere tuinen maken een verschil. Het aanbod van ‘Behaag je tuin’ heeft ook bomen en pakketten op maat van stadstuinen zoals halfstam perzikbomen. Heb jij héél weinig plaats? Ga dan voor een klimplant! Bosroos, heggenrank en kamperfoelie zijn echte blikvangers in je tuin en trekken ook nuttige insecten aan”, zo adviseert Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant. 

 

Met elke bestelling wordt je tuin mooier en biodiverser

Via de samenaankoop Behaag je tuin bestelde Bram Aertsen uit Oud-Heverlee al drie keer plantgoed én is hij van plan om dat opnieuw te doen. “Ik had geen kennis van hoe een tuin in te richten. Eerst was er alleen gras zoals bij veel tuineigenaars. In 2018 bestelden we een gemengde haag via de samenaankoop. Sindsdien blijft de tuin evolueren: elk jaar pikken we een stukje gazon in voor bomen, planten, struiken en bloemen.” 

© Stef Gilissen - Leve de tuin
© Lander Loeckx

Tevreden over het plantgoed

“Ik ben tevreden over de kwaliteit van het plantgoed. Ook bestellen en ophalen verloopt erg vlot.  In 2020 bouwden we dan een wilgenhut en plantten we een vogelbosje achteraan de tuin. In 2022 kochten we nog een wilde bosrank en een kleinbladige linde. Een mooie tuin blijft continu evolueren, dus plaats ik dit jaar zeker opnieuw een bestelling”, vertelt Bram enthousiast.  

 

 

Vragen bij de keuze van je plantgoed?

Neem contact op met een medewerker van je regionaal landschap.
Bekijk hier bij welk regionaal landschap jij behoort. 

 

REGIONAAL LANDSCHAP BRABANTSE KOUTERS
Lies Heirman, biodiversiteitsmedewerker
0468 27 21 84, lies.heirman@brabantsekouters.be

REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND
Annabel Pennings, biodiversiteitsmedewerker
0460 94 97 36, annabel.pennings@rld.be

REGIONAAL LANDSCHAP PAJOTTENLAND ZENNEVALLEI
Katelijne Aelen, medewerker educatie
0486 26 74 57, katelijne@pajot-zenne.be 

REGIONAAL LANDSCHAP NOORD-HAGELAND
Tinne Cockx, biodiversiteitsmedewerker 
0492 73 48 09, tinne.cockx@rlnh.be 

REGIONAAL LANDSCHAP ZUID-HAGELAND
Anneleen Roels, natuureducatie en communicatie
0468 47 68 54, anneleen.roels@rlzh.be  

 

Voor deze samenaankoopactie slaan de vijf regionale landschappen van Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant de handen in elkaar met gemeenten in de regio. Je krijgt de kans om aan interessante prijzen kwalitatieve inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen te bestellen.

Op www.vlaamsbrabant.be/levedetuin vind je tuintips en tuinfolders zoals 'Plant een boom' en 'Plant een haag'.