Interview Tom De Cock

Tom De Cock: "We eten steeds lokaler. Hoog tijd om ook lokaler te gaan beplanten?"



Delen

Al sinds 2009 organiseren de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen en de provincie Vlaams-Brabant Behaag Je Tuin, een samenaankoop van inheemse plantgoed voor de eigen tuin en weide. Er werden zo al meer dan 327.000 stuks streekeigen plantgoed aangekocht. Toch kan de bewustmaking rond het belang daarvan voor biodiversiteit nog stukken beter volgens Tom De Cock, radiomaker en momenteel ambassadeur van de campagne Behaag Je Tuin. We spreken hem op een grijze bewolkte dag in zijnen eigen ‘hof’ in Kessel-Lo.

Proficiat Tom, je bent ambassadeur van Behaag Je Tuin! Waarom steun je onze actie?

Er is volgens mij nog te weinig kennis bij de doorsnee Vlaming over biodiversiteit en het belang van inheems plantgoed. Ook door mij, trouwens. Getuige daarvan mijn eigen, nog recent heraangelegde tuin. Wij hebben net onze tuin aangelegd en hadden eigenlijk op dat moment of eerder over belang van biodiversiteit moeten horen. Eigenlijk is dat toch een groot mankement? Er zijn tig regels over hoe we en waar we moeten bouwen en verharden, maar amper wetgeving of guidelines over onze bomen- en plantenkeuzen. Waarom geen brochure bij een nieuwe bouwaanvraag? Een gemiste kans. Het is echt tijd om meer mensen aan het denken zetten over de impact van hun eigen tuin. En ja, ik geloof dat ieder daar eigenlijk zijn steentje moet bijdragen.

Over stenen gesproken. Zijn de Vlaams-Brabantse tuinen nog te kaal of onvoldoende voorbereid op de klimaatopwarming?

Absoluut. Als ik mijn omgeving bekijk is de Vlaamse tuin nog vaak te kaal. Of verhard: voor mij hoeven die keurige kiezels niet. Het mag voor de Vlaming allemaal niet te moeilijk zijn, als het maar gemakkelijk is in onderhoud. Terwijl een gezonde, diverse tuin met bomen en planten ook niet per sé veel onderhoud vereist. We proberen onze tuin zelf redelijk wild te laten.

We eten steeds lokaler en Belgisch door te koken volgens de seizoenen. Dat is natuurlijk een work in progress: de meesten onder ons weten niet meer wanneer het een goed moment is om bijvoorbeeld bloemkool te eten. Daar probeer ik nu heel hard op te letten. Ik zou vandaag ook nooit meer Spaanse aardbeien kopen. Hoog tijd dat we ook massaal lokaler gaan beplanten?

Helemaal juist. Je bracht recent ook een youngadultroman uit (Lily), gelinkt aan de klimaatproblematiek. Lig je daar ‘s nachts wakker van?

Kijk, ik ben geen groene jongen. We hebben een zwembad gezet, weliswaar verwarmd met zonnepanelen, en zowel mijn partner als ik hebben een auto. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ik niet bewust ben over klimaatverandering. Ik lig daar inderdaad wakker van. Het lijkt ook compleet onmogelijk om met ons gezin niet elke paar dagen een PMD zak te vullen met afval. Dat zou eigenlijk niet mogelijk moeten zijn. Ik zou het perfect ok vinden als we samen nog veel verder gaan in de aanpak van het klimaatprobleem. We moeten dat collectief en vooral op politiek, gewestelijk, Europees en Federaal niveau aanpakken. Het is een beetje oneerlijk om dat helemaal bij het individu te leggen. Anders is er geen motivatie. Als mijn buurman dat niet hoeft te doen dan doe ik dat ook niet. Ik ga mij hier niet heiliger voordoen dan ik ben: ja ik denk ook zo. Maar ook omdat het anders gewoon weinig uitmaakt, en niet genoeg impact heeft.

Je vertelde dat je recent ook de tuin heraangelegde met hulp van een tuinarchitect. Hoe verliep dat proces en ben je blij met het resultaat? 

We hebben een paar jaar geleden ons huis verbouwd en wilden ook investeren in de tuin. Via vrienden vonden we een tuinarchitect. We vonden hun tuinontwerp heel mooi, dus hebben we eigenlijk puur esthetisch gekozen. Stoemelings hebben we geen andere aspecten bekeken, door bijvoorbeeld met lokale biodiversiteit rekening te houden. De vorige eigenaar heeft hier ook slim gezorgd voor opeenvolgende periodes van bloei in de tuin. Datzelfde idee heeft de tuinarchitect ook in het huidige ontwerp verdergezet, zalig is dat. 

We hebben ook wel een paar vragen over waterhuishouding gedaan en een regenput geplaatst, maar streekeigen planten en biodiversiteit kwam eigenlijk nooit aan bod.

Zou je andere keuzes hebben gemaakt, nu je de voordelen van inheemse beplanting kent?

Ja, toch wel. Ik ben mij hier echt aan het afvragen hoe en waar ik meer streekeigen groen in de tuin kan verwerken. Lastig want die tuin staat er nu natuurlijk nog maar net. Misschien toch maar wat van die Portugese laurier vervangen. Dat is een exoot, maar die staat hier omdat er al een omvangrijke partij stond. Die wouden we dan niet gewoon weghalen. Daar hadden we dan toch wel iets anders mee moeten doen. Dus ja, als er hier een paar doodgaan, gaan we die toch niet gewoon vervangen.

Een vriend heeft ook net een wadi aangelegd, en die ziet er megacool uit. Dus dat wil ik nu eigenlijk ook graag ergens. (lacht) Komende jaren ga ik zeker nog verbeteringen doen.

Heb je eigenlijk zelf een favoriete plant?

Ik ben echt verliefd op onze magnolia. Echt een exotische sierboom natuurlijk. Op het moment van de aankoop van het huis stond de boom in bloei. Waw, dat huis hebben we snel gekocht haha. Een toffe anekdote nog: naast het huis loopt trouwens paadje. De hele buurt is na de aankoop langsgekomen omdat ze bezorgd waren dat we de “buurtboom” zouden kappen. Zo zie je maar wat de waarde van groen kan zijn, hé.

Wel opletten: als je houdt van een strak onderhouden boom is het niet de meest aan te raden plant. Er komt heel veel afvallen, maar dat is het mij waard.