Help jij ons een 'houtje'

Inventariseer jij mee het houtig erfgoed in onze regio?Delen

Het Dijleland staat vol met opmerkelijke bomen en struiken, van statige dreven en hoogstamboomgaarden tot eeuwenoude hagen, knoestige knotwilgen en de minder gekende knoteiken. Deze en veel meer beplantingen behoren allemaal tot ons houtig erfgoed. Door hun vorm, plaats, functie of geschiedenis hebben ze een bepaalde erfgoedwaarde.

Om ons houtig erfgoed in kaart te brengen en een duurzame toekomst te verzekeren organiseert Regionaal Landschap Dijleland samen met de gemeenten Bierbeek, Haacht, Kampenhout, Kortenberg, Overijse en Tervuren een inventarisatiecampagne. Consulenten zullen deze zomer (mei-september) door bovenstaande gemeente fietsen om erfgoedbomen te fotograferen, opmeten en beschrijven. Heb je interesse en tijd om hieraan mee te werken? Laat het ons zeker weten!

De consulenten beperken zich in eerste instantie tot de bomen die zichtbaar zijn vanaf het openbaar domein, maar daarbuiten staan ongetwijfeld ook waardevolle bomen. Ken jij bomen die zeker niet op onze lijst mogen ontbreken? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar Wim Aertsen.

 

Infosessie 'Houtig erfgoed, iets voor jou?'

Heb je graag meer info over dit project? Hoe we houtig erfgoed zullen inventariseren? Wat er juist verwacht wordt als je mee houtig erfgoed wilt inventariseren? Wat we met deze inventarisatie van plan zijn?

Op maandag 6 maart om 19.30 in De Krop (Dorpsstraat 9b) in Kampenhout wordt het project kort gepresenteerd. Deelname is uiteraard gratis.

Meer info
© Knoteik in Haacht - RLD vzw

Knoteiken in Haacht

In Haacht staan we al een stapje verder in dit project en werd de inventaris van houtig erfgoed vorige zomer al opgemaakt. Over de volledige gemeente werden toen zo’n 1000 erfgoedbomen geïnventariseerd, de ene al wat spectaculairder en waardevoller dan de andere.

Uit de inventarisatie kwamen ook 3 historische en opmerkelijke knoteiken naar voren. Deze waardevolle knoteiken krijgen deze winter, op initiatief van RLD, een achterstallige knotbeurt en worden zo in hun oude glorie hersteld. Op die manier gebruiken we de inventarisatie van ons houtige erfgoed als opstap naar een beter beheer van dit levende erfgoed.


Provinciale landschapsdag

Direct zin in meer? Gefascineerd door oude bomen en de verhalen die hieraan verbonden zijn? Op excursie langs enkele prachtige exemplaren? Ook de provinciale landschapsdag draait rond houtig erfgoed en vindt plaats op zaterdag 25 maart in Tienen van 10 tot 17u. Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht tegen 16 maart. 

Meer info en inschrijven
© Oude Zomereik - Yves Adams - Vilda