header.jpg

Terugblik op een mooi plantseizoen

aanplant KoedalhofWe zijn er terecht fier op! Deze winter lieten we immers 33.221 nieuwe bomen en struiken aanplanten in ons mooie Dijleland. De maatwerkbedrijven Entiris en IJsedal gingen op 39 locaties voor ons aan de slag. Ze plantten 4,6 km hagen en bloesemheggen aan en 1,2 km houtkant. Er kwam ook zo'n 0,52 ha struweel bij en 0,75 ha bos. Daarnaast gingen er ook 266 hoogstammige loofbomen en knotbomen de grond in.

Lees verder...

Bomenonderhoud Alexianenpark

In het Leuvense Alexianenpark voerden we de afgelopen maand, in de zone rond het Lemmensinstituut, allerhande boombeheerwerken uit. Decennialang ging er weinig bijzondere aandacht naar het prachtige bomenpatrimonium op deze site. Daardoor verminderde de vitaliteit van heel wat bomen en ontstonden er risicovolle situaties door de aanwezigheid van dode bomen of zware dode takken.

Lees verder...

Natuur met Zorg

Natuur met zorg‘Natuur en Gezondheid’, dat is het thema waarrond de 16 regionale landschappen in Vlaanderen gezamenlijk werken in 2021. We vinden het belangrijk om de vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Met onze campagne ‘Natuur met zorg’ willen we zorginstellingen inspireren. Onze inspiratiegids geeft alvast een mooie aanzet.

Lees verder...

Zeldzame diersoorten krijgen plaats op Golf Park Tervuren

img 20210128 123047

Met het aanplanten van iets meer dan 2000 plantjes en het aanleggen van vier broedhopen voor het Vliegend hert zijn de werken gestart om Golf Park Tervuren biodiverser te maken.

Lees verder...

Restauratie Leuvense stadsijskelder

Hoecksteen is, in opdracht van RLD, Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant, gestart met de restauratie van de voormalige Leuvense stadsijskelder. Vooral de toegang naar de kelder ondergaat een grondige make-over, maar ook binnenin de kelder voeren we kleine restauraties uit. De kelder krijgt een herbestemming als winterverblijfplaats voor vleermuizen.

Lees verder...

Wij verhuizen naar Streekhuis Dijleland

Streekhuis Dijleland SmallOp 31 maart 2021 verhuist ons kantoor naar het gloednieuwe Streekhuis Dijleland aan het Zoet Water in Oud-Heverlee. We nemen er onze intrek in de oude boswachterswoning De Fonteyn, gelegen naast de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen en de welbekende Minnebron. Ons nieuw adres is: Streekhuis Dijleland - Witte Bomendreef 1, 3050 Oud-Heverlee.

Lees verder...

Groene speelplaatsen

De provincie Vlaams-Brabant investeerde het voorbije jaar 74.013,19 euro in ‘Natuur op school’. Ze stimuleert hiermee 12 scholen in Vlaams-Brabant om hun site te vergroenen en zo te werken aan meer biodiversiteit op en rond hun domein. In het Dijleland konden VBS Sint-Joris-Weert, De Waaier in Bertem en het Heilig Hartinstituut Heverlee rekenen op financiële steun. Regionaal Landschap Dijleland vzw hielp deze scholen inhoudelijk en op het terrein doorheen het vergroeningstraject.

Lees verder...

Broedhopen voor Vliegend hert

Deze week lieten enkele inwoners van Overijse en Hoeilaart een broedhoop aanleggen in hun tuin om de populatie van Vliegend hert in onze streek te helpen overleven! Zo'n broedhoop bestaat uit een stapel ingegraven loofboomstammen. De larven van het Vliegend hert voeden zich namelijk met rottend hout.

Lees verder...

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.