Warme Winteravond: Geologische geschiedenis van het Dijleland

Kom meer te weten over de geologische geschiedenis van het Dijleland tijdens deze voordracht van geoloog en expert Michiel Dusar.

Inschrijven

Terug naar overzicht

Waversebaan 66, 3001 Heverlee

Startplaats

16 oktober 2023 | 20u00

Start

16 oktober 2023 | 22u00

Einde

Gratis

prijs
Delen

De Dijle verbindt de landschappen van Midden- en Laag-België, maar onder de bodem zijn de verschillen veel groter en worden we geconfronteerd met de oudste en jongste geschiedenis van België, een tijdsspanne van 500 miljoen jaar.

Kom meer te weten over de geologische geschiedenis van het Dijleland tijdens deze voordracht van geoloog en expert Michiel Dusar. Hieronder wordt al een tipje van de sluier opgelicht.

De sokkelgesteenten van de geologische opbouw zijn nog waar te nemen in enkele groeves maar beter nog als bouwsteen in de landelijke architectuur (zoals de abdij van Villers-la-Ville). De Krijtperiode heeft het voorgaande landschap sterk beïnvloed, is nog toegankelijk langs een mergelgrot, en voorziet de lokale bevolking van drinkwater.
De Zanden van Brussel zijn beeldbepalend voor het Brabantse heuvellandschap en de Brabantse Wouden aspirant nationaal park, intensief ontgonnen in gecontesteerde zandputten (en als stort gebruikt) en leveren het regelmatige brondebiet aan de Dijle. De Hagelandse heuvelruggen danken hun ontstaan aan de opvulling van een diep ingesneden baai maar vormen nu een relictlandschap dat de tabula rasa van de ijstijden heeft overleefd. De Dijle mondt uit in het rivierenlandschap van de Vlaamse Vallei, ook een ijstijdrelict. De huidige Dijle stroomt op sedimenten afgezet in een opwarmend klimaat, in toenemende mate door de mens beïnvloed

Locatie: Raadzaal Oud-Gemeentehuis, Waversebaan 66, 3001 Heverlee

 

De Warme Winteravonden worden georganiseerd samen met de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en met Natuurpunt. Met de steun van Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant.