Feest in het Dijleland

Regionaal Landschap Dijleland vzw bestaat 25 jaar.Terug naar overzicht

Witte Bomendreef 1, 3050 Oud-Heverlee

Startplaats

18 September 2022 | 10u00

Start

18 September 2022 | 18u00

Einde

gratis

prijs
Delen

 

In 2022 blazen wij 25 kaarsjes uit. Daar hoort een feestje bij! 

Op zondag 18 september ben je welkom tussen 10u en 18u aan het nieuwe Streekhuis Dijleland voor een dag vol activiteiten in het groen. 

Je kan er deelnemen aan gegidste wandelingen, genieten van een streekproductenmarkt, een fototentoonstelling, poëzie en muziek, ... . 
Alle activiteiten zijn gratis.  

Feestlocatie: Streekhuis Dijleland en Kapel O.L.V. van Steenbergen, aan het Zoet Water -  Witte Bomendreef 1 – Oud-Heverlee

Programma activiteiten:

Inschrijven kan enkel nog ter plaatse. Kom zondag naar de onthaalstand om te zien voor welke activiteiten er nog plaats is.

 

10u: Zoet Water-streekwandeling

Een wandeling met gids Peter Van Lishout langs alle hoogtepunten van het Zoet Water en omgeving. Kom meer te weten over de geschiedenis van Oud-Heverlee, over de Minnebron, het Spaans Dak, kasteel Harcourt, … . Afstand: 6 km. Duur: 2u30. Organisatie: Gidsenbond Dijleland

 

10u: Doe-activiteit ‘Steek de handen uit mouwen met de boswachter’

Boswachters Marc en Waldo van het Agentschap voor Natuur en Bos dagen je uit om mee te werken in het bos. Het nodige materiaal wordt voorzien. Draag stevige schoenen en kledij die vuil mag worden. Deze activiteit vindt ook plaats om 14u.

 

10u30: Brabantse Wouden-wandeling

Ontdek het Strategisch Project WALDEN en het kandidaat-Nationaal Park ‘Brabantse Wouden’ tijdens een wandeling met Simona Nikova. Voor welke ruimtelijke uitdagingen staat de Dijlevallei? Hoe versterken we het waterrijke en groene karakter van de streek? Droom mee over de toekomst van de streek en kom te weten welke ruimtelijke projecten WALDEN in handen neemt! Afstand: 6 km. Duur: 1u30.

 

11u: Wandeling ‘Bomen en hun levensstrategie’

Boomsoorten zijn succesvol of juist weinig voorkomend in het landschap, in het bos of eerder daarbuiten. Elke boomsoort heeft haar/zijn levensstrategie, de “trukendoos” waarmee ze floreren of net overleven. Op deze korte wandeling (3 km) worden een tiental hoofdrolspelers voorgesteld door Willy Verbeke van Natuurpunt.

 

11u tot 12u: Harmonische klanken in de kapel van Steenbergen

Woorden en muziek wisselen elkaar af. Het trio Lieve Timmermans, Mieke Vander Cammen en Hilde Hostens zorgen met a capella liederen voor de muzikale klanken. Geert van Istendael  en Wim Van den Abeele brengen poëtische pareltjes. Georganiseerd door de Vrienden van OLV van Steenbergen i.s.m. Davidsfonds Sint-Joris Weert.   

 

14u: Doe-activiteit ‘Steek de handen uit mouwen met de boswachter’

Boswachter Marc Struelens van het Agentschap voor Natuur en Bos daagt je uit om mee te werken in het bos. Het nodige materiaal wordt voorzien. Draag stevige schoenen en kledij die vuil mag worden. Deze activiteit vindt ook plaats om 10u.

 

14u: Fietsen met de boswachter

Samen met boswachter Waldo Dekeyser fiets je door het bos. Onderweg vertelt hij je meer over het hoe en waarom van een goed bosbeheer. Duur: 2 uur. Afstand: 5 tot 8 km.

 

14u30: Natuurwandeling voor kinderen ‘Wie knabbelt daar aan het bos?’ 

Natuurgids Marita neemt de kinderen mee op een speelse en leerrijke tocht. De kinderen ontdekken het bos en de wezens die erin leven. Verder zoeken we uit wie er aan de bomen, blaadjes en vruchten van het bos zit te knagen.... Een leerrijke en plezierige natuurwandeling! Duur: 1u30. Organisatie: Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

 

15u: Historische erfgoedwandeling naar de grafheuvels van Heverleebos

Heverleebos en Meerdaalwoud zijn meer dan alleen een prachtige brok natuur. Er is ook heel wat erfgoed te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende Gallo-Romeinse grafheuvels te ontdekken zijn? Gids Ernst Gülcher vertelt je er alles over tijdens een wandeling van 5 km. Organisatie: Geschied- en heemkundige kring Oud-Heverlee.

 

15u30: Natuurwandeling ‘Evers en bevers: bezige buren’ VOLZET

Evers en bevers hebben het duidelijk naar hun zin in het Zoet Water. Hun sporen vertellen hoe deze bezige buren hier leven en de buurt mee vorm geven. Kom dat allemaal ontdekken tijdens een bos(rand)wandeling met natuurgids Annelies Wouters. Afstand: 5 km. Duur: 2u. Organisatie: Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

 

 

Doorlopend van 10u tot 18u:

Streekproductenmarkt:

Met volgende standhouders:  Tervoerke Tripel -  Fruitbedrijf Morren (gin, sap, stroop) - Druiven Mia Michiels - Oh!Oats - MinneGin - El burro fantastico

 

Infomarkt:

Met stands van: Regionaal Landschap Dijleland vzw - De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud - Geschied- en Heemkundige kring Oud-Heverlee -  Brabantse Wouden/ANB - Gidsenbond Dijleland

 

Klimaatpad Zoet Water:

Volg deze digitale audiotour met de izi.TRAVEL app en kom te weten wat de effecten zijn van de klimaatverandering op onze lokale natuur. En hoe de natuur onze bondgenoot kan zijn in een veranderend klimaat. De wandeling is 4,4 km lang, met 14 audiostops. Telkens wordt er stilgestaan op een bijzondere plek die ons iets vertelt over het klimaatverhaal.

Duur: 2 u. Uitleg aan de infostand van De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

 

Boscast, een wandelpodcast over het bos:

Langsheen een prachtige audiotour (5,3 km / 10 stopplaatsen / 2 uur) kom je meer te weten over de geschiedenis en het erfgoed in Heverleebos. Het start- en eindpunt bevindt zich aan de grote parking van het Zoet Water (bij CC De Roosenberg). Het belooft een verrassende tocht doorheen de tijd te worden gaande van meer dan 3500 jaar oude grafheuvels tot het adellijk geslacht Arenberg die de bossen als hun privétuin inrichtten.

Duur: 2 u. Uitleg aan de infostand van De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

 

En verder:

Fototentoonstelling wedstrijd Betoverend Dijleland

Koesterkermis en volksspelen

Kindergrime (namiddag)

Eet- en drankgelegenheid

 

logo's partners Feest in het Dijleland

Neem tot eind augustus deel aan de fietszoektocht of de fotowedstrijd