Dag van het Zoniënwoud 15/10 - infowandeling habitatherstel en introductie Vroedmeesterpad Tervuren

Wandeling vanuit het park van Tervuren naar het Golfpark Tervuren, ontdek de hole-in one voor de Vroedmeesterpad en het Vliegend hert.Terug naar overzicht

Vrijetijdscentrum, CC De Warandepoort, Markt 7b, 3080 Tervuren

Startplaats

15 oktober 2023 | 10u00

Start

15 oktober 2023 | 12u30

Einde
Delen

Samen met Gemeente Tervuren, Golf Park Tervuren en met financiële steun van Natuur en Bos via een projectsubsidie natuur (PSN) werken we aan een biodivers golfpark.

Het Golfpark Tervuren, voorheen de militaire golf Duisburg werd helemaal ecologisch heringericht om habitat te creeëren voor het Vliegend hert en de Vroedmeeesterpad en zo ook beter te laten aansluiten op het Zoniënwoud.  

We plantten er 2220 stuks struiken aan en creëerden 4 broedhopen voor Vliegend hert. Er werd 10 ha land- en waterhabitat ingericht. De Vroedmeesterpad houdt van intensief beheerde glooiende terreinen, korte vegetatie met veel water en zon. Dergelijk intensief beheer is niet overal haalbaar in natuurgebied dus in plaats van het beheer naar de pad te brengen, brengen we de pad naar de 'fairway' en de 'green' en krijgt die zijn eigen greenkeeper op het golfterrein. Er werden daarvoor 2 bestaande grote poelen geruimd en heraangelegd, verspreid op het terrein komen 5 voorplantingsbakken, er werd een nieuwe poel gegraven en elke poel krijgt een stenen stapelmuur van 15-30m lang! Dankzij het soortbeschermingsprogramma werkt het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) aan een introductie van deze soort op de site. 

We wandelen door het Park van Tervuren naar het golfterrein waar we uitgebreid toelichten wat de Vroedmeesterpad en het Vliegend hert te zoeken hebben in en rond het Zoniënwoud.

Als kers op de taart zal het INBO deze dag ook Vroedmeesterpadden tonen en een deel vrij laten op de site. Een unieke kans om dit mee te maken en de soort van dicht bij te zien!
 
Wanneer? Zondag 15 oktober 2023 om 10u. 

Waar? Samenkomst aan Vrijetijdscentrum, CC De Warandepoort ,Markt 7b, 3080 Tervuren
 
Voor alle leeftijden en max 5 km
 

Schrijf je in:

Email
© RLD vzw