header.jpg

De bunkers van de KW-linie

De KW-linie is één van de verdedigingslijnen die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden om België te beschermen tegen een Duitse inval. De linie bestond uit meer dan 400 bunkers en liep dwars door België, van Koningshooikt tot Waver. Vandaar de naam KW-linie. In het landschap zijn nog altijd heel wat restanten van deze linie zichtbaar. De meeste bunkers werden immers nooit afgebroken.

Maar er vallen ook nog andere overblijfsels te ontdekken, zoals de antitankgracht in Haacht, die zich ontpopte tot een natuurparel waarlangs het mooi wandelen is.

Niet alle bunkers liggen er trouwens doelloos bij. Wie een bunker in zijn tuin heeft liggen, richt hem in als tuinhuis, aardappel- of wijnkelder. En sommige bunkers zijn zelfs ideale plekjes voor de winterslaap van vleermuizen. (Zie ook project Ijskelders en bunkers.)

Regionaal Landschap Dijleland vzw bouwde een afzonderlijke website uit over de linie: www.kwlinie.be.  Op deze website vind je een heleboel informatie: hoe was de linie opgebouwd, hoe zagen de bunkers eruit en wat vind je nu nog terug van de linie? Met de interactieve kaart kan je virtueel op onderzoek gaan naar de KW-linie. Je vindt op de website ook een leuke fietsroute waarmee je de linie te velde kan gaan ontdekken!