LogoRld.jpg

header.jpg

Pastorietuinen

Heel wat historisch waardevolle gebouwen waaronder kastelen en villa’s worden gekenmerkt door een bijzondere tuin of park. Pastorietuinen vormen een apart genre in dit rijtje.

In de loop van de 18de en 19de eeuw werden diverse pastorietuinen gewijzigd. Een gedeelte van de tuin of het park kreeg een meer ‘landschappelijk’ uitzicht – naar analogie met kasteelparken in landschappelijke stijl. Het overige gedeelte – dat voor groenten- en bloemenkweek diende – behield een strak, vlak en rechthoekig patroon. Het landschappelijk deel had het uitzicht van een ‘pastoorsbosje’: vaak met enkele rode beuken, een slingerpad, een paar bloemperken, een taxusbosje en ev. een vijvertje met eilandje.

In het Dijleland vinden we heel wat waardevolle pastorieën terug. Een aantal werd opgericht door de Norbertijnerabij van het Park in Heverlee (Leuven). Zo is er bijvoorbeeld de pastorie van de Heilig Kruiskerk in Korbeek-Lo uit 1752 en van de Sint-Lambertuskerk in Heverlee uit 1757. De pastoriegebouwen worden gekenmerkt door de typische verticale banden uit witte zandstenen, die de beneden- en bovenvensters met elkaar verbinden. Maar ook andere pastorieën kennen een bijzonder uitzicht: de pastorie van Sint-Michiel in Terlanen uit 1783, van Sint-Pieter in Bertem uit 1770 met omgrachting en die van Vossem uit 1905. In Korbeek-Dijle ligt het Pastoorsbos. Het is een klein bronbosje van ongeveer een halve hectare dat zich uitstrekt op de westelijke valleiflank van de Dijle tussen de oude pastorij van Korbeek-Dijle langs de Nijvelse baan en de Dam, een aardeweg in de Dijlevallei, vlak naast de waterwinning van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

Veel pastorieën hebben sinds enkele decennia hun oorspronkelijke bestemming verloren en zijn sterk onderhevig aan verval. Het landschapsteam van Regionaal Landschap Dijleland vzw heeft in verschillende pastorietuinen achterstallig beheer uitgevoerd (Integrale projecten).

Referentie:

Deneef 2004. Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Bierbeek, Boutersem, Glabbeek en Oud-Heverlee. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, Brussel.