header.jpg

IJskelders en groentekelders

Het product bij uitstek dat bij onze voorouders voor koeling kon zorgen was water in bevroren toestand. Men probeerde sneeuw en natuurijs te bewaren tot men het nodig had. Hiertoe bouwde men o.a. ijskelders die voldoende thermisch geïsoleerd waren. Het ijs werd in eerste instantie gebruikt om dranken en ruimten te koelen, en als remedie tegen kwalen. Pas later werd het gebruikt om voedingswaren te bewaren.

Lees verder...

De bunkers van de KW-linie

De KW-linie is één van de verdedigingslijnen die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden om België te beschermen tegen een Duitse inval. De linie bestond uit meer dan 400 bunkers en liep dwars door België, van Koningshooikt tot Waver. Vandaar de naam KW-linie. In het landschap zijn nog altijd heel wat restanten van deze linie zichtbaar. De meeste bunkers werden immers nooit afgebroken.

Lees verder...

Trage wegen

Kerkwegels, holle wegen, bospaden, veldwegen… Heel wat van deze trage wegen zijn in het verleden reeds verdwenen of dreigen in de toekomst verloren te gaan. Dat is spijtig, want deze trage wegen bieden heel wat mogelijkheden als wandel- of fietspad, hebben een belangrijke cultuurhistorische en ecologische waarde of kunnen gebruikt worden als veilige verbinding voor zwakke weggebruikers.

Lees verder...