header.jpg

Ijskelders in Vlaams-Brabant

In een tijd waarin mensen zonder koelkasten en diepvriezers leefden, bewaarde men ijs in ijskelders. Vandaag zijn deze grotachtige constructies een ideaal winterverblijf voor vleermuizen. In deze brochure kom je alles te weten over de geschiedenis, de bouw en het gebruik van ijskelders. Ook lees je wat er nodig is om van de kelders een goed vleermuizenverblijf te maken.

Gratis te downloaden als pdf (3 Mb). Bestellen via post kan tegen 1,5 euro verzendkost.

Uitgave: Provincie Vlaams-Brabant, 44 blz

Inspiratiegidsen voor meer natuur in stedelijk landschap

Hoe maken we onze dorpen en steden opnieuw groener en leefbaarder? Tuinen, bedrijventerreinen, speelplaatsen, begraafplaatsen en tuinen van scholen en zorginstellingen kunnen vaak nog heel wat natuurlijker ingericht worden. De Vlaams-Brabantse regionale landschappen en provincie hebben een aantal inspiratiegidsen gemaakt met voorbeeldverhalen, stappenplannen en een overzicht van provinciale subsidies. Je kan de gidsen online bekijken en dowloaden of een gedrukt exemplaar bestellen.

 

 

   

Knotbomen, knoestige knapen

Wil je graag knotbomen planten? In deze brochure vind je alles wat je echt moet weten. Welke boomsoorten kan je knotten, hoe plant je ze aan, welk onderhoud hebben ze nodig ... ? Ook over de natuurwaarde van knotbomen en hun geschiedenis lees je meer in deze brochure.

Gratis te downloaden als pdf (3 Mb). Bestellen via post kan tegen 1,5 euro verzendkost.

Uitgave: Provincie Vlaams-Brabant, 32 blz

Poelen, parels in het landschap

Een handige brochure over alles wat je moet weten als je een poel wil aanleggen.  Hoe groot maken we de poel, welk profiel moet de poel krijgen, moet je een vergunning aanvragen,...? En welk leven valt er te bespeuren langs de waterkant?

Gratis te downloaden als pdf (2 Mb). Bestellen via post kan tegen 1,5 euro verzendkost.

Uitgave: Provincie Vlaams-Brabant, 24 blz

Zwaluwen

Een praktische brochure over de Huiszwaluw en Boerenzwaluw. Hoe kan je beide soorten onderscheiden van mekaar, hoe broeden en leven ze en vooral, wat kan je zelf doen om deze prachtige vogels te helpen. Mooi geïllustreerd met foto's.

Gratis te downloaden als pdf (3Mb). Bestellen via post kan tegen 1,5 euro verzendkost.

Uitgave: Provincie Vlaams-Brabant, 28 blz

Hoogstamboomgaarden

Een praktische gids met info over aanplanting, soortkeuze, snoei en onderhoud.  Bevat een uitgebreide lijst met (oude) fruitrassen die geschikt zijn voor onze streek.

Gratis te downloaden als pdf (3Mb). Bestellen via post kan tegen 1,5 euro verzendkost.

Uitgave: RLGC vzw en RLD vzw, 36 blz

Hagen, Heggen en Houtkanten

Een praktische brochure over het aanplanten en onderhouden van hagen, heggen en houtkanten. Met een overzicht van alle streekeigen struik- en boomsoorten (uitzicht, standplaats, bloei,...) die je kan gebruiken voor je aanplant. Mooi geïllustreerd met foto's.

Gratis te downloaden als pdf (3Mb). Bestellen via post kan tegen 1,5 euro verzendkost.

Uitgave: RLGC vzw en RLD vzw, 36 blz

Holle wegen

Dit boekje onthult, in een eenvoudige taal, het mysterie van de holle wegen en zorgt ervoor dat je met vernieuwde interesse naar deze unieke landschapselementen kijkt.  Voor wie wil weten hoe holle wegen zijn ontstaan en vooral wat er zo bijzonder aan is!

Bestellen via post kan tegen 1,5 euro verzendkost.

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 126 blz

 

Holle wegen Wetgeving en Beheer

Regionaal Landschap Dijleland vzw bracht een gespecialiseerde handleiding uit over de wetgeving en het beheer van holle wegen. 

Deze is online te raadplegen:

Inhoudstafel
Wetgeving
Beheer (deel 1)
Beheer (deel 2)

Een gedrukt exemplaar (ringmap, 138 blz.) kan besteld worden aan 15,00 euro.

Natuur als gebuur

Deze kleurrijke waaier bevat foto's en beschrijvingen van 22 plant- en diersoorten uit de streek.  Deze soorten zijn vrij eenvoudig te herkennen en relatief makkelijk waar te nemen.

De waaier kan gratis worden gedownload als pdf (2Mb).  Gedrukte versies zijn niet langer beschikbaar.

Uitgave: de Vlaams-Brabantse regionale landschappen i.s.m. Brakona.

Regelgeving m.b.t. aanleg en herstel van waterpartijen

Bij de aanleg of het herstel van waterpartijen vanuit ecologisch en/of cultuurhistorisch standpunt komt vaak heel wat administratieve  voorbereiding kijken. Hierbij duiken geregeld vragen op rond vergunningen en certificaten. Naar aanleiding van een workshop die we over dit thema organiseerden in het voorjaar van 2011 hebben we de nodige info gebundeld in een pdf-document (33 blz) dat je hier kan downloaden.