header.jpg

Hoogstamboomgaarden

Hoogstamboomgaarden zijn parels in het landschap. In de lente genieten we van de prachtige bloesems en in het najaar van een grote variatie aan lekker fruit. Hoogstamboomgaarden gonzen ook van het leven!  Heel wat dieren vinden er voedsel, rust en een broedplaats.

Met sappige namen als Belle de Louvain en Reinette de Tervuren, getuigen de vele oude rassen bovendien van een rijke fruitgeschiedenis.

Reden genoeg voor Regionaal Landschap Dijleland vzw om oude hoogstamboomgaarden te herstellen en er nieuwe aan te planten. Dat kan ook bij jou. Dankzij subsidies van de provincie Vlaams-Brabant is de kost voor eigenaars beperkt. Heb je interesse hiervoor, lees dan de projectvoorwaarden en contacteer ons. 

Oud en nieuw

Sinds 2004 heeft Regionaal Landschap Dijleland al meer dan 3000 nieuwe hoogstamfruitbomen aangeplant in het Dijleland. We gebruiken daarbij de rustieke fruitrassen die vroeger in onze streek gekweekt werden. Zo houden we dit erfgoed in stand. Oude hoogstamboomgaarden krijgen een broodnodige snoeibeurt. Waar mogelijk planten we rond de boomgaarden ook bloeiende hagen en houtkanten aan. Zo verhoogt de natuurwaarde van de boomgaard nog meer!

Meer info?

In de brochure Hoogstamboomgaarden vind je plant- en snoeitips voor hoogstamfruitbomen en een overzicht van appelen-, peren-, pruimen- en kersenrassen typisch voor het Dijleland. In deze pdf sommen we nog eens op welke zorgen een jonge fruitboom absoluut nodig heeft. Kijk ook eens op de themapagina Hoogstamboomgaarden voor achtergrondinfo.

Regelmatig organiseren we een cursus over hoogstamboomgaarden.  Hou daarvoor de aangekondigde activiteiten op de nieuwspagina in het oog. Enkele sfeerbeelden van de cursus Zomersnoei van september 2009 kan je hier bekijken.

Eigenaars die geïnteresseerd zijn om door ons een hoogstamboomgaard te laten aanleggen, kunnen contact opnemen met projectmedewerkster Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb je al een boomgaard en heb je fruit op overschot? Of ben je op zoek naar fruit om te plukken? Neem dan eens een kijkje op Goedgeplukt.be .