header.jpg

Natuur met Zorg

Natuur met zorgSteeds meer zorginstellingen zetten in op de vergroening van hun buitenruimte. Het positieve effect van natuur op het fysiek en mentaal welzijn is immers volop bewezen. En bij kwetsbare groepen, bijvoorbeeld kinderen, ouderen, mensen met een langdurige ziekte of handicap, is het effect het sterkst. Een groene buitenruimte therapeutisch kunnen inzetten is dan ook een grote meerwaarde voor de zorg.

 

Zorgcentra hebben echter niet altijd de expertise in huis om zo'n vergroening waar te maken. Daarom kunnen ze bij ons terecht voor ondersteuning. Wij zetten onze terreinervaring en onze kennis over natuur, biodiversiteit en landschap graag in om samen met de zorgcentra en hun (tuin)therapeuten tot een attractief en functioneel vergroeningsplan te komen.

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, …

Nog argumenten nodig? Kijk dan eens in deze inspiratiegids, waarin we het verhaal vertellen van twee algemene ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichtten en dit groen inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden, hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook deze filmpjes van projecten van collega's elders in Vlaanderen geven een mooi beeld van de mogelijkheden:

still filmpje Psychiatrisch ziekenhuis Sint Alexius

 

 

 

 

 

 

still filmpje Noorderhart Mariaziekenhuis

 

 

 

 

 

 

 

still filmpje Zorgboerderij Meander