header.jpg

Groene speelplekken

boomstammen De Bijenkorf Herent c An 2 300x200Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid, geestelijk en lichamelijk. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Daarom ondersteunen we scholen, verenigingen en gemeenten bij het natuurgericht vergroenen van hun domein. We maken in overleg een vergroeningsplan op, adviseren bij de keuzes voor aanplantingen en kunnen helpen in de uitvoeringsfase.

Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich buiten in de natuur kunnen uitleven. Een avontuurlijke en natuurgerichte speelplek nodigt uit tot verschillende spelvormen: sociaal spel, fantasiespel, bewegen en ontdekken. Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden door te klauteren of kampen te bouwen. Met natuurlijk materiaal gaan ze knutselen of 'koken'. Een groene speelplaats heeft ook rustige hoekjes, zoals een wilgenhut, waar kinderen gewoon lekker kunnen kletsen of waar een verhaal kan worden voorgelezen. Je kan ook tijdens de lessen buiten gaan onderzoekend leren op je eigen speelplaats. Dankzij een groene speelplaats verbetert de concentratie in de klas en vooral: kinderen voelen zich gelukkiger op school. De ervaring leert dat een groene speelplaats de ideale remedie is tegen pesten.

Wij ondersteunen scholen inhoudelijk, van ideeënplan tot aanplanting. Financieel krijgen een scholen een flinke duw in de rug van de provincie Vlaams-Brabant: dankzij de subsidie Natuur Op School kan een school 80% van de kosten voor natuurgerichte ingrepen recupereren.

Meer en meer scholen hebben genoeg van hun grijze speelplaats en zetten de stap. Heb ook jij interesse hiervoor? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook gemeenten of verenigingen die een park of speelterrein willen vergroenen, kunnen bij ons terecht!

Inspirerende voorbeelden en tips om participatief aan de slag te gaan vind je oa. op deze websites: Kind en Samenleving, Springzaad, Pimp Je Speelplaats en schoolmoestuin.be. In dit filmpje over De Bijenkorf in Herent vertellen de directrice en de leerlingen zelf waarom ze voor een groene speelplaats kiezen.

Bekijk ook deze ideeënschets ter inspiratie uit onze Landschapskrant, of deze brochures: inspiratiegids scholen en inspiratiegids speelterreinen