header.jpg

Breedsmoel zoekt poel

Poelen zijn onmisbare voortplantingsbiotopen voor onze amfibieën.  Wij herstellen verlande poelen in hun oude glorie of leggen nieuwe poelen aan.   Extra aandacht hebben we voor de Vroedmeesterpad en Kamsalamander. 

De voorbije jaren herstelden of legden we al meer dan 50 poelen aan.  Met de steun van provinciale subsidies trachten we elk jaar een aantal nieuwe poelen te realiseren.  Dat kan ook in jouw tuin of weiland.  Denk je over een geschikte locatie te beschikken, neem dan gerust contact met ons op. 

Dankzij de provinciale subsidies is de kost voor de eigenaar beperkt.  Bovendien zorgen wij voor de nodige vergunning en het aanstellen van een aannemer.  Momenteel is er wel een wachtlijst, waardoor het helaas even kan duren vooraleer jouw poel er ligt. 

Projectvoorwaarden

Uiteraard moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om voor ons project in aanmerking te komen.  In de eerste plaats stellen we belangrijke eisen aan de locatie: de grond moet van nature waterhoudend zijn en in de omgeving van de poel moeten voldoende natuurlijke elementen aanwezig zijn die als landbiotoop voor de amfibieën kunnen dienen (houtkanten of bosjes bijvoorbeeld). We werken nooit met folie of kleilagen. 

Verder moet je bereid zijn om de poel op natuurlijke wijze te laten evolueren.  Als de poel goed gelegen is, komen de natuurlijke plantengroei en de amfibieën vanzelf.  De meeste poelen worden in het eerste jaar na aanleg al gekoloniseerd.  Het uitzetten van dieren of planten in de poel is absoluut uit den boze.

De Kamsalamander en de Vroedmeesterpad zijn twee soorten die het moeilijk hebben om stand te houden in Vlaanderen.  Aangezien ze in het Dijleland nog op enkele plaatsen voorkomen, doen we voor deze diertjes een extra inspanning.  Om de resterende populaties te versterken leggen we nieuwe poelen aan in hun leefgebied en verbeteren we de onmiddellijke omgeving rond de poelen.  Dit kan zijn door de aanplanting van houtkanten of door de aanleg van hopen zandstenen als schuilplaats.

Enkele fotoreportages als voorbeeld:

  1. Aanleg poelen najaar 2009
  2. Poelennetwerk voor Kamsalamander (Wijgmaal)
  3. Inrichtingswerken voor de Vroedmeesterpad (Overijse - Domein Marnix)
  4. Inrichtingswerken voor de Vroedmeesterpad (Huldenberg - Instituut Ganspoel)

In oktober 2010 organiseerden we de cursus 'Hoe onderhoud ik mijn poel?'. Bekijk een fotoverslag van deze natte, maar leerrijke dag.

Meer info: contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Kijk ook eens op de themapagina Poelen, parels in het landschap of in de gelijknamige brochure.