header.jpg

Klein bouwkundig erfgoed

In het Dijleland komt nog heel wat klein waardevol, niet-beschermd, bouwkundig erfgoed voor zoals tumuli, (veld)kapellen, grens- en schandpalen, waterputten, poorten, bakovens,  serres,etc. Zij hebben vaak een belangrijke cultuurhistorische, wetenschappelijke, archeologische of volkskundige waarde, maar zijn vaak ook erg beeldbepalend of landschappelijk zeer waardevol. Maatregelen voor hun behoud en restauratie dringen zich vaak op.

 

Voor de uitvoering van werken op het terrein kan hij een beroep doen op het ‘Landschapsteam’. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft de landschapsanimator geen vast arbeidersteam ter beschikking. Wel financiële middelen waarmee hij beroep kan doen op - bij voorkeur - sociaal-economiebedrijven. Hiermee worden bijvoorbeeld langdurig werklozen opnieuw ingeschakeld in het arbeidscircuit. Maar, indien nodig, stapt hij ook naar specialisten ter zake zoals boomchirurgen of restaurateurs.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Allerlei projecten rond landschapsherstel en erfgoed zoals:

  1. - achterstallig onderhoud van knotbomen, monumentale bomen of dreven
  2. - herstel van hagen, houtkanten, hoogstamboomgaarden en poelen
  3. - projecten rond trage wegen
  4. - herstel van veldkapellen
  5. - renovatie van ijskelders en bunkers
  6. - opwaardering van een historische tuin of een park
  7. - ...

Opgelet: projecten gelegen in 'ankerplaatsen en relictzones' (de waardevolle zones in de zogenoemde Landschapsatlas) krijgen prioriteit. De landschapsanimator zoekt voor jou uit of je perceel in zo'n zone ligt en of het project aan de juiste voorwaarden voldoet. Zo ja, dan zal hij er niet alleen voor zorgen dat de werken uitgevoerd worden, maar ook ondersteuning bieden bij de aanvraag van vergunningen e.d.

De provincie Vlaams-Brabant kan op deze manier tot 70% van de kosten dragen. Dit percentage is afhankelijk van de totale kostprijs van de werken. De aanvrager betaalt in het beste geval dus slechts 30%!  In ruil vragen we dat de aanvrager zorg draagt voor de realisatie en zijn omgeving en dat hij – indien het perceel niet langs een openbare weg ligt – het goed minimaal een keer per jaar openstelt voor het publiek. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendag.

Ligt je perceel in een beschermd landschap, stads-/dorpsgezicht of monument? Dan kunnen we het Landschapsteam niet inzetten, maar geven we je de nodige informatie over alternatieven, zoals het premiestelsel van de Vlaamse overheid dat specifiek voor deze beschermingen bedoeld is.

Meer info?

Heb je vragen, een idee of voorstel? Neem dan zeker contact op met onze landschapsanimator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 016/40 85 58. Hij bekijkt samen met jou de mogelijkheden.