header.jpg

Wandelnetwerk Zuid-Dijleland

Wandelen is niet alleen een ideale ontspanningsactiviteit en een populaire vorm van recreatie.  Het is ook een uitstekende manier om een prachtige streek als het Dijleland te verkennen! Met het project ’Een wandelnetwerk voor het Dijleland’ (2008-2010) werkten Regionaal Landschap Dijleland vzw, Toerisme Vlaams-Brabant vzw, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos samen aan een uitgebreid knooppuntennetwerk. 

Drie dagen wandelplezier

Uit een onderzoek in opdracht van Toerisme Vlaanderen, bleek dat het Dijleland, net als het Hageland, de Voerstreek en de Vlaamse Ardennen, tot de beste wandelregio’s van Vlaanderen behoort!

Daarom wilde Toerisme Vlaanderen in het zuidelijk deel van het Dijleland (Heverlee, Bertem, Bierbeek, Huldenberg, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren)  een wandelnetwerk ontwikkelen.  Streefdoel was het aanbieden van drie dagen wandelplezier zonder dat je op dezelfde wandelwegen moet terugvallen.

Van knooppunt naar knooppunt

Dankzij het knooppuntensysteem kan je als wandelaar zelf, à la carte, je wandeling samenstellen. En eens op weg volg je aan de hand van de knooppuntnummers makkelijk jouw uitgestippelde route.

Regionaal Landschap Dijleland vzw tekende het voorontwerp van het wandelnetwerk uit en pleegde hierover uitgebreid overleg met alle betrokken partijen: gemeenten, natuurverenigingen, het Agentschap voor Natuur en Bos, landbouwers, toeristische verenigingen,…  

In het voorjaar van 2011 realiseerde Toerisme Vlaams-Brabant het wandelnetwerk op het terrein met het plaatsen van de bewegwijzering. Op 26 juni 2011 organiseerden we in Sint-Agatha-Rode een heus openingsfeest waarop iedereen kon komen kennismaken met het nieuwe wandelnetwerk.

De Dijle met haar bijriviertjes en valleien, bos, heuvels, akkerland, holle wegen, vierkantshoeves, natuurgebieden, kastelen en idyllische dorpskernen… Het mooiste dat het Dijleland te bieden heeft, is ruimschoots te ontdekken via het wandelnetwerk!