header.jpg

Biodiversiteitscampagne 'Je hebt meer buren dan je denkt'

Biodiversiteit betekent letterlijk de verscheidenheid aan leven op onze planeet.  Stilaan groeit het besef dat de biodiversiteit ons voorziet in onze basisbehoeften: voedsel, drinkwater, zuivere lucht, medicijnen, energiebronnen enzovoort.  Wereldwijd gaat de biodiversiteit echter achteruit en dat schept problemen voor onze toekomst.

Ook bij ons dreigt één derde tot de helft van de soorten te verdwijnen. Tijd voor actie dus! Met de campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt' wil de provincie Vlaams-Brabant samen met jou en de Regionale Landschappen de achteruitgang van de biodiversiteit stoppen en zelfs verbeteren.  Om te beginnen willen we je inwijden in de lokale fauna en flora, want onbekend is onbemind.  

Daarom zetten we in elke gemeente een aantal bijzondere dier- of plantensoorten die er voorkomen in de kijker.  Ze kregen de symbolische naam 'Koesterburen', want het is de bedoeling dat jij en ik deze bedreigde soorten gaan koesteren.  Bekijk de fotogalerij om de Koesterburen van jouw gemeente te zien.

Meer info over de campagne vind je op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Koesterburen bestuderen, doe jij ook mee?

Wanneer je wil te weten komen hoe het met een bepaalde soort gesteld is, moet je in de eerste plaats informatie verzamelen over het voorkomen, de aantallen en de leefomgeving van de soort. Dit noemt men inventarisatie. Wanneer je gedurende lange tijd deze informatie verzamelt van een bepaalde soort dan kan je bepalen hoe het met deze soort gaat. Je kan bijvoorbeeld zien of een soort in aantal toe- of afneemt. Deze langdurige opvolging noemt men monitoring.

Om gepaste maatregelen te kunnen nemen voor onze koesterburen is het verzamelen van voldoende informatie belangrijk. BRAKONA is de Vlaams-Brabantse koepel voor natuurstudie. Ze verenigt alle natuurkennis in de provincie, maar ze kan jouw hulp nog best gebruiken om gegevens in te zamelen over de koesterburen!

Wil je het eens proberen en een leuke waarneming op jouw naam schrijven? In de driemaandelijkse BRAKONA-nieuwsbrief  vind je tips terug over de soorten die je op dat moment in de natuur kan aantreffen en hoe je ze kan opvolgen. In de nieuwsbrief van juni, juli en augustus 2012 lees je bijvoorbeeld hoe je Kwartel, Iepenpage en Hazelworm kan inventariseren.

Een waarneming gedaan? Geef ze in op www.waarnemingen.be, de online databank die alle waarnemingen verzamelt.

Wie de BRAKONA-nieuwsbrief in zijn mailbox wil ontvangen, stuurt een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.