header.jpg

1000e besteller Behaag je tuin 2021

Vlaams-Brabanders planten meer dan 40.000 streekeigen struiken en bomen dankzij ‘Behaag je tuin’
In totaal 1.046 bestellers in Vlaams-Brabant kozen dit jaar voor plantgoed uit eigen streek via de samenaankoop ‘Behaag je tuin’. De Vlaams-Brabantse regionale landschappen, gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant organiseren deze jaarlijkse campagne om het gebruik van lokale planten in de tuin aan te moedigen. Ook dit jaar waren tuineigenaars enthousiast: er komen in totaal meer dan 17,4 kilometer hagen, heggen en houtkanten, 2.434 hoogstambomen, 321 klimplanten, 295 wilgenpoten en 50 wilgenhutten bij. Bestellers konden de voorbije dagen hun plantgoed afhalen op de verdeelpunten van 56 deelnemende gemeenten. Gedeputeerde Bart Nevens ging de 1000e besteller, Guido en Annemie uit Korbeek-Lo, een handje helpen met planten en gaf hen een streekpakket cadeau.

 “Het doet deugd om te zien dat de Vlaams-Brabanders begaan zijn met de natuur en volop meedoen met ‘Behaag je tuin’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Samen met onze inwoners willen we de klimaatverandering aanpakken. Het biodivers en klimaatbestendig inrichten van onze tuinen met streekeigen bomen en hagen biedt daartoe een uitgelezen kans. Meer bomen in de tuin zorgen voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben. Deze kleine geste voor de duizendste besteller van de samenaankoop doen we dan ook met veel plezier”.

De duizendste besteller in de bloemetjes

Op 4 december plantten gedeputeerde Bart Nevens en Frederik De Buck, Bierbeeks schepen van leefmilieu, hoogstamfruitbomen bij de 1.000ste besteller van Behaag je tuin 2021, Guido Rooseleer uit Korbeek-Lo. Guido Rooseleer plant zes hoogstamfruitbomen bij: “Ik heb geen traditionele tuin, maar kocht enkele jaren geleden een stuk grond dat ik omtoverde tot een educatief natuurproject. Samen met Regionaal Landschap Dijleland herstelde ik enkele jaren geleden de poel en plantte een houtkant. We bestelden via Behaag je tuin dit jaar 6 fruitbomen. Zo hopen we ons terrein nog biodiverser te maken. Er valt hier altijd wel iets te ontdekken."

Klimaatbomen en pakketten voor kleinere stadstuinen in het aanbod

 “Sinds vorig jaar kan men klimaatbomen bestellen die goed bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte of wateroverlast. Dit jaar werd het aanbod uitgebreid met pakketten op maat van kleinere stadstuinen. We kregen meer vragen voor geschikt plantgoed van bewoners met kleinere tuinen. Daarom was er voor hen een selectie van kleinere bomen en een gemengde haag gemaakt”, zegt Annabel Pennings van Regionaal Landschap Dijleland. “Van de nieuwe pakketten werden er meteen 172 verdeeld. Van het totaal aantal van 1046 bestellers waren er 401 uit het Dijleland. Ze bestelden meer dan 5 km hagen, heggen en houtkanten en meer dan 800 hoogstambomen. Ik wil dan ook alle bestellers bedanken om onze regio te vergroenen met inheemse bomen en struiken.”

Vanaf 1 september 2022 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be

De actie ‘Behaag je tuin’ is een samenwerking tussen deVlaams-Brabantse regionale landschappen, gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant en kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne.Behaag_je_tuin_cijfers_social_021_DL.jpg

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.