header.jpg

Natuur met Zorg

Natuur met zorg‘Natuur en Gezondheid’, dat is het thema waarrond de 16 regionale landschappen in Vlaanderen gezamenlijk werken in 2021. We vinden het belangrijk om de vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Met onze campagne ‘Natuur met zorg’ willen we zorginstellingen inspireren. Onze inspiratiegids geeft alvast een mooie aanzet.

 

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, …

Om zorginstellingen te inspireren werkten de regionale landschappen een inspiratiegids uit. Deze vertelt het verhaal van twee algemene ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichtten en dit groen inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden, hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep. Elke zorginstelling geeft concrete tips voor collega’s om zelf aan de slag te gaan om een groenere omgeving te creëren. Steek je licht op in de inspiratiegids ‘Natuur met zorg’.

 

Aanplanting Zorggroep Sint Kamillus

Regionaal landschap als expert

Zorginstellingen hebben vaak de expertise niet in huis om zo'n vergroeningstraject uit te werken. Gelukkig kunnen ze daarvoor beroep doen op het regionaal landschap. Wij zetten onze terreinervaring en onze kennis over natuur, biodiversiteit en landschap graag in om samen met de zorgcentra en hun (tuin)therapeuten tot een attractief en functioneel vergroeningsplan te komen.   

 

Voorbeeld uit eigen regio: Zorggroep Sint-Kamillus

Recent werd er heel wat groen bij aangeplant op het domein van Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek. De patiënten gingen mee aan de slag: ze toverden een saai grasveld om tot een aangename buitenruimte door 100 m haag en een vogelbosje van 800 m² aan te planten. We plantten er ook 9 loofbomen aan om in de toekomst voor schaduw te zorgen. Door het maaibeheer aan te passen zal het strakke gazon dit jaar veranderen in een kruidenrijk grasland. Enkele nieuwe zitbanken met zicht op Leuven maken het plaatje compleet. De oude boomgaard op het domein herstelden we in ere door er 19 nieuwe hoogstamfruitbomen bij aan te planten. De oude fruitbomen krijgen een achterstallige snoeibeurt.

Wim Aertsen, Regionaal Landschap Dijleland vzw: “Als je ziek bent ga je naar een dokter, als je advies nodig hebt om te vergroenen, ga je te rade bij het regionaal landschap”.

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.