header.jpg

Restauratie Leuvense stadsijskelder

Hoecksteen is, in opdracht van RLD, Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant, gestart met de restauratie van de voormalige Leuvense stadsijskelder. Vooral de toegang naar de kelder ondergaat een grondige make-over, maar ook binnenin de kelder voeren we kleine restauraties uit. De kelder krijgt een herbestemming als winterverblijfplaats voor vleermuizen.

De Leuvense stadsijskelder aan de Brusselsepoort werd in 1825 gebouwd om ijs te voorzien als koortswerend en verdovend middel voor de stadsziekenhuizen. Ook handelaars en consumenten konden er ijs aankopen. Vanaf 1900 was het aanbod van de ijsindustrie voldoende groot waardoor de ijskelder zijn nut verloor. Omdat de toegang aftakelde en onveilig werd, is hij in het midden van de vorige eeuw afgesloten voor publiek.

Nadat de ijskelder decennialang onder de grond verborgen zat en in de vergetelheid sukkelde, starte RLD in samenwerking met het Leuvens Historisch Genootschap in 2017 de zoektocht naar deze 'verdwenen' ijskelder. We konden de toegang naar de kelder weer blootleggen en ruimden al het puin dat erin gestort was. Met de restauratie van de toegang en de herbestemming van de ijskelder als winterverblijfplaats voor vleermuizen gaat nu een nieuwe fase in het restauratieproces van start. 

Bekijk hier de reportage op ROB tv: https://www.robtv.be/nieuws/ijskelder-aan-brusselse-poort-in-leuven-wordt-verblijfplaats-voor-vleermuizen-114432

Dit filmpje met dronebeelden vertelt het verhaal van de ijskelders en de herbestemming ervan:

filmke ijskelders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.