header.jpg

Zeldzame diersoorten krijgen plaats op Golf Park Tervuren

img 20210128 123047

Met het aanplanten van iets meer dan 2000 plantjes en het aanleggen van vier broedhopen voor het Vliegend hert zijn de werken gestart om Golf Park Tervuren biodiverser te maken.

“Deze zeldzame kever krijgt hierdoor een plaats op de golfsite en dat is goed nieuws, want de soort heeft het moeilijk. Onze streek is een van de weinige plekken waar de kever nog een thuis heeft. Het Vliegend hert is de grootste keversoort in Europa en dankt zijn naam aan zijn enorme kaken die op een gewei lijken.” zegt Andreas Baele, projectcoördinator Plan Vliegend Hert.

Planten Golf

Niet alleen het zeldzame Vliegend hert krijgt een plaats op de golf. Ook voor de Vroedmeesterpad gaan we aan de slag. Twee bestaande poelen worden gereinigd en we leggen ook een nieuwe poel aan. Daarnaast komen er ook nog vijf speciale voortplantingsbakken voor Vroedmeesterpad.

Gemeente Tervuren is concessiehouder van de site en steunt het project. “Een golfterrein is een erg grote oppervlakte die veel onderhoud vergt. Met deze werken proberen we ook deze ruimte maximaal te benutten om onze natuur te versterken.” aldus Bram Peters, schepen van milieu.

Sinds 1 januari wordt het golfterrein uitgebaat door Golf Park Tervuren. Philippe Smeets, verantwoordelijke infrastructuur: ‘Natuur op golfbanen is belangrijk omdat het bijdraagt aan biodiversiteit, het areaal natuur en de beleving van golfers met oog voor natuur. Daarom dragen wij als Golf Park Tervuren ook graag ons steentje bij. Ecologie en golf gaan perfect samen en dat willen we hier op onze golf bewijzen. Dit project is een eerste stap in het ultieme doel van de golfclub, namelijk het eco-golf label behalen!’

De inrichtingen zijn een project van Plan Vliegend Hert in samenwerking met Golf Park Tervuren. Het project kreeg een Projectsubsidie Natuur toegekend door het Agentschap voor Natuur en Bos. De rest van het project wordt gefinancierd door Golf Park Tervuren zelf.

vroedmeesterpad

Vliegend hert Lucanus cervus Els Branderhorst Buiten beeld 32333 lowres srgb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Plan Vliegend Hert werkt aan natuurverbindingen rond het Zoniënwoud. Het project is een samenwerking tussen de gemeenten Hoeilaart, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren, Natuurpunt Druivenstreek, Natuurpunt Rode-Linkebeek, Natuurpunt CVN, transitiegroep Tomorr(h)ode, Natuurgroepering Zoniënwoud, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant, Natuurstudiegroep Dijleland, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Dijleland en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.’

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.