header.jpg

Broedhopen voor Vliegend hert

Deze week lieten enkele inwoners van Overijse en Hoeilaart een broedhoop aanleggen in hun tuin om de populatie van Vliegend hert in onze streek te helpen overleven! Zo'n broedhoop bestaat uit een stapel ingegraven loofboomstammen. De larven van het Vliegend hert voeden zich namelijk met rottend hout.

 

Ook werden enkele kevers ingegraven die in gecontroleerde omstandigheden zijn opgekweekt. Deze kevers zijn afkomstig van larven uit een oude houtstapel die eerder dit jaar weg moest door verbouwingen. In de houtstapel vonden we toen maar liefst 7 larven, maar helaas was van een 4-tal larven de verpoppingskamer beschadigd. Specialist Arno Thomaes van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek kweekte deze larven daarom veilig verder op. Nu het volwassen kevers geworden zijn, was de tijd rijp om ze opnieuw in te graven.  Volgende zomer zullen de kevers uitvliegen en op zoek gaan naar soortgenoten.

Het Vliegend hert is de grootste keversoort in Europa. Het prachtige diertje dankt zijn naam aan zijn enorme kaken die op een gewei lijken.

Het Vliegend hert heeft het echter moeilijk. De regio Brabantse Wouden, waar Overijse, Hoeilaart en Tervuren bij horen, is een van de weinige plekken in Vlaanderen waar de kever nog voorkomt.

Deze kevers leggen hun eitjes in oude boomstronken. De larven leven wel 5 jaar lang in de stronk en doen zich te goed aan het rottende hout. Door broedhopen aan te leggen, helpen we het Vliegend hert dus te overleven.  

Het aanleggen van deze broedhopen kadert binnen het ambitieus project Plan Vliegend Hert dat werkt aan natuurverbindingen rond het Zoniënwoud. Wil je zelf graag kosteloos een broedhoop laten aanleggen of wil je meer info? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ga naar onze projectwebsite

 

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.