header.jpg

Take-off Plan Vliegend Hert

Woensdag 11 maart werd het officiele startschot van Plan Vliegend hert gegeven. Plan Vliegend Hert is een samenwerking die werkt aan natuurverbindingen rond het Zoniënwoud. Als je de Zoniëngemeenten vanuit de lucht bekijkt, zie je veel groen, maar ook erg versnipperde natuur. 

Plan Vliegend Hert wil daarin verandering brengen door de bestaande stukken groen rond het Zoniënwoud met elkaar te verbinden. Zo ontstaat dicht bij huis één aaneengesloten natuurgebied dat barst van het leven.

De mascotte van het project is het Vliegend hert, de grootste kever van Europa die zich thuisvoelt tussen Halle en Leuven. “Deze reuzenkever heeft zijn naam niet gestolen. Hoewel, eigenlijk wel een beetje. Hij heeft een gewei dat tot de verbeelding spreekt, maar een afstandsvlieger is het niet. Eerder een brokkenpiloot op de korte vlucht”, zegt Andreas Baele, projectcoördinator Plan Vliegend Hert.

Aline Degreef, schepen van duurzaamheid in Sint-Genesius-Rode werkt graag mee aan het project. “Om te kunnen uitbreiden heeft het Vliegend hert een aaneengesloten leefgebied nodig, precies wat Plan Vliegend Hert wil bereiken. Als de kever zorgeloos van Tervuren naar Sint-Genesius-Rode kan vliegen, is het project geslaagd.”

Ook de natuurorganisaties trekken mee aan de kar. “Samen willen we de komende jaren de bestaande stukken natuur met elkaar verbinden door te werken aan meer bos, hagen en bomenrijen, door poelen te graven en onze natuurgebieden uit te breiden”, benadrukt Philippe Verdegem, voorzitter van Natuurpunt Rode-Linkebeek.

“Bekijk het als een grote puzzel waar her en der stukjes ontbreken. Dat plaatje wordt de komende jaren vervolledigd. In de toekomst zal je op een luchtfoto van de Zoniëngemeenten geen eilandjes groen meer zien, maar rivieren van natuur die doorheen het bruisende landschap stromen, van het Hallerbos via het Zoniënwoud tot het Meerdaalwoud. De ultieme droom is om zo op termijn de drie Brabantse wouden, Hallerbos – Zoniënwoud – Meerdaalwoud met elkaar te verbinden tot één machtig landschap”, vertelt Dries Desloover van het Agentschap voor Natuur en Bos.

“Iedereen kan aan de slag in eigen tuin! Alle inwoners van de regio kunnen deel worden van die nieuwe natuurverbindingen”, zegt Geertrui Windels, voorzitster van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant vult aan: “Met Plan Vliegend Hert helpen we niet alleen de dieren zelf, maar ook onze inwoners. We geven inspirerende tips, concreet advies en praktische tuincursussen om je tuin een natuurlijke make-over te geven. Meer informatie vind je op www.planvliegendhert.be.”

Het project ‘Plan Vliegend Hert’ is een samenwerking tussen de gemeenten Hoeilaart, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren, Natuurpunt Druivenstreek, Natuurpunt Rode, transitiegroep Tomorr(h)ode, Natuurpunt CVN, Natuurgroepering Zoniënwoud, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant, Natuurstudiegroep Dijleland, provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Dijleland en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Financiering is in handen van Agentschap voor Natuur en Bos en de Provincie Vlaams-Brabant.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.