header.jpg

Restauratie poort Groot Park

De toegangsdreef van het Groot Park (Lovenjoel) was ooit een imposante ‘rode’ beukendreef, aangelegd als verbinding tussen kerk en kasteel, die werd afgesloten door een monumentale toegangspoort. Decennia geleden werd de dreef echter gekapt en slechts gedeeltelijk heraangeplant. Ook de poort verloor een groot deel van haar uitstraling toen de bewegende delen ervan ooit werden gestolen. Om de oorspronkelijke grandeur van dit ondertussen publiek toegankelijke park opnieuw te herstellen werd op ons initiatief de dreef vorig jaar opnieuw aangeplant en valt nu, met de financiële steun van het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, de toegangspoort te beurt om een grondige restauratie te ondergaan. Of toch wat er nog van overblijft...

Het Groot Park is gelegen in de vallei van de Molenbeek te Lovenjoel (Bierbeek). Het maakt deel uit van de historische eigendommen van het adellijke geslacht de Spoelberch, die vroeger tot begin 20e eeuw het kasteel in het park bewoonden. Het rond 1835 aangelegde landschapspark wordt gekenmerkt door een oost-west gerichte zichtas, ongeveer 600m lang, langs de dalbodem van de Molenbeek en tussen het Kasteel van de Spoelberch en de kerk van Lovenjoel. Het is in deze zichtas dat de herstelde dreef met de toegangspoort zich situeren. Een herwaardering van deze erfgoedelementen zal dus een grote impact hebben op de landschapsbeleving en de uitstraling van het Groot Park.

De toegangspoort tot het kasteelpark ligt in de as van het kerkportaal en bestaat uit vermoedelijk 18de-eeuwse, geblokte hardstenen pijlers bekroond met een siervaas. Het smeedijzeren toegangshek werd rond 1836 vervaardigd door de dorpssmid Van Schoonbeek (die later ook de Chinese brug die zich in het park zelf bevindt, heeft vervaardigd) op bestelling van Maximiliaan de Spoelberch; in de overblijvende ovale kaders bovenaan waren oorspronkelijk de wapenschilden van de familie aangebracht. De beide draaiende delen van de poort werden op klaarlichte dag in november 1996 gestolen. De nog resterende delen van de poort werden nu tijdelijk verwijderd om in het atelier behandeld en opnieuw gelakt te worden. De gerestaureerde delen zullen nadien worden teruggeplaatst en hopelijk voor opnieuw meer dan honderd jaar aan de toegang van het Groot Park kunnen pronken.

De toegangspoort van het Groot Park voordat de draaiende delen ervan werden gestolen.

De toegangspoort van het Groot Park op een historische foto met de kerk van Lovenjoel op de achtergrond.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.