header.jpg

Historische druivenserre volledig onder handen genomen

3Wplus is van start gegaan met de restauratie van een historische druivenserre op het gemeentelijk serredomein Kelleveld. Onder leiding van Regionaal Landschap Dijleland en met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Gemeente Hoeilaart willen we op deze manier de serres op Kelleveld bewaren als cultuurhistorische relicten in het landschap en daarmee ook het druivenerfgoed in stand houden en in de kijker stellen.

In het midden van de 19e eeuw ontstond in Hoeilaart een nieuwe vorm van tuinbouw: de druiventeelt onder glas. Het was in 1865 dat Felix Sohie er de eerste druivenserre bouwde. Pas omstreeks 1880 gingen de Hoeilanders het voorbeeld van Felix Sohie navolgen. Vanaf 1900 zou de druiventeelt een voortdurende uitbreiding in de IJsevallei kennen. In 1910 telde Hoeilaart reeds 5.176 serres. Op het einde van de jaren vijftig was dit aantal aangegroeid tot meer dan 13.000 en voor de hele streek - Hoeilaart, Overijse, Huldenberg, Duisburg en La Hulpe - zou dit aantal 33.000 bedragen. Terecht werd Hoeilaart het 'Glazen Dorp' genoemd.

Gedurende 100 jaar zorgde de druiventeelt voor welvaart in de streek. Economische moeilijkheden, begonnen in 1962, brachten echter een bestendige achteruitgang in de druiventeelt teweeg en deden het aantal serrebedrijven sterk dalen. Heel wat tuinbouwbedrijven werden verkaveld en maakten plaats voor nieuwe woonwijken.

Er blijven momenteel slechts een handvol bedrijven over. Van haar kwaliteit heeft de Belgische druif echter niets verloren. Het blijft nog steeds een ongeëvenaard tuinbouwproduct, pronkstuk van elke feestelijke fruitkorf.

De gemeente is eigenaar van een site met negen serres op Kelleveld. Aangezien de serres in Hoeilaart stilaan verdwijnen, ondanks dat ze er onlosmakelijk deel uitmaken van het cultuurlandschap, wil de gemeente de serres op Kelleveld absoluut bewaren als cultuurhistorische relicten in het landschap. Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Dijleland wordt deze zomer serre nr. 9 op de Kelleveldsite volledig onder handen genomen en gerestaureerd. Ook de site zelf zal binnen dit project een nog groenere inkleding krijgen.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.