header.jpg

Het Vliegend hert verhuist in Overijse

Vliegend hert Stag beetle Lucanus cervus Paul van Hoof Buiten beeld 181352b

Overijse biedt onderdak aan de laatste grote populatie Vliegende herten in Vlaanderen en dat willen we graag zo houden of verbeteren. Daarom begonnen we op 20 maart aan de 2 fase van de verhuis van deze prachtige kever (eerste fase in 2014). Verschillende oude versleten treinbielzen in een voortuin in Overijse centrum waren dringend aan vervanging toe. 

 

DSC04404

De oude treinbielzen werden zorgvuldig uitgegraven en gecontroleerd op larven van Vliegend hert. Uiteindelijk werden 48 larven gevonden en reeds 6 volwassen kevers. Deze werden allemaal overgebracht naar een site die beheerd wordt door de gemeente Overijse en waar de kevers opnieuw alle kansen zullen krijgen om zich verder te verspreiden. In plaats van de treinbielzen te vervangen door goedkopere alternatieven, zoals steen of beton, overtuigden we de eigenaar om opnieuw te werken met onbehandelde Eiken bielzen. Zo kan de populatie van kevers ook hier weer spoedig floreren.

Een volledig fotoverslag vind je via deze link terug.


DSC04413b

DSC04466b

DSC04474b

Deze werken werden uitgevoerd met financiele steun van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Provincie Vlaams-Brabant en de eigenaar.

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.