header.jpg

Hulp voor de Vroedmeesterpad in Overijse

werken voor Vroedmeesterpad in groeve BlaivieDe in Vlaanderen zeldzame en bedreigde Vroedmeesterpad komt nog voor in de gemeente Overijse. Om deze koesterbuur van de gemeente Overijse te ondersteunen werkten we een plan uit voor de inrichting van een oude steenbakkerijsite.

 

Recent werden er volgende werken uitgevoerd:

 

• We kapten bomen over 0.4 hectare. Het rechtstreekse zonlicht is noodzakelijk voor deze warmteminnende soort.

• We legden een talud aan van 20 m lang en 2 m hoog. In de steile zuidgerichte wand kunnen de padjes holtes graven om zich te verschuilen en te overwinteren.

• We plaatsten een betonnen waterbak met een ondiepe zone. Het ondiepe water warmt snel op in de zon wat ideaal is voor de goede ontwikkeling van de larven.

• We groeven de bovenste 30 cm af over 350 m² en vulden dit op met kiezel. Op deze schrale ondergrond groeien weinig planten waardoor de Vroedmeesterpadden zich makkelijker kunnen verplaatsen.

• We maakten steenstapelingen. De padden kunnen zich in de spleten tussen deze stenen verschuilen.

 

Een fotoreportage van de werken, vind je hier

Nu wordt het afwachten of de Vroedmeesterpad gebruik zal maken van zijn gloednieuwe habitat.

Dit project is een samenwerking tussen Regionaal Landschap Dijleland vzw, de gemeente Overijse, de Vlaamse Landmaatschappij, Provincie Vlaams-Brabant, Natuurpunt vzw en Hyla, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt vzw afdeling VIJL, gemeente Huldenberg en gemeente Tervuren. Het project rond Vroedmeesterpad wordt gecofinancierd door de gemeente Overijse, de Provincie Vlaams-Brabant en het project De Vlaamse Rand in opdracht van de Vlaamse Regering.

  

logo's partners

 

{linkr:bookmarks;size:small;text:nn;separator:+;badges:13}

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.