header.jpg

Vleermuizen in de kast

Drie vleermuizen brengen voor het eerst de winter door in een vleermuizenkast van Regionaal Landschap Dijleland vzw. Het gaat om Baard- of Brandtsvleermuizen. Beide soorten zijn op zicht niet van elkaar te onderscheiden, daarvoor moet je hun gebit onderzoeken.

In de winter vinden vleermuizen geen insecten en dus houden ze een lange winterslaap. Hiervoor kiezen ze een beschut plekje in huizen, holle bomen of grotachtige plaatsen. Omdat er in Vlaanderen geen echte grotten zijn, stellen de vleermuizen zich ook tevreden met forten, bunkers of (ijs)kelders.

Regionaal Landschap Dijleland vzw maakt al enkele jaren werk van het inrichten van bunkers en ijskelders als winterverblijf voor vleermuizen. Enkele kleine ingrepen, zoals het maken van een invliegopening in de toegangsdeur, het dichten van tochtgaten en het voorzien van 'hangplaatsen' volstaan meestal. In 2011 lieten we speciale vleermuiskasten maken door een sociaal-economiebedrijf. De kasten kregen een plekje in enkele bunkers en ijskelders in het Dijleland. En deze winter ontdekten we dus voor het eerst overwinterende vleermuizen in één van de kasten. Hopelijk groeit het succes van de kasten nog de komende jaren.

{linkr:bookmarks;size:button;text:nn;separator:+;badges:13}

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.