header.jpg

Laatste fase herstel poelen in park De Bron

Na het kappen van bomen en struiken rond de poelen vorig jaar, startte onlangs de laatste fase van het poelenherstel in park De Bron te Kessel-Lo. In opdracht van de stad Leuven ruimt Regionaal Landschap Dijleland vzw de poelen uit en herstelt het ingenieuze buizensysteem dat de waterhuishouding regelt. Op deze manier ontstaat opnieuw een geschikt leefgebied voor waterplanten, libellen, kikkers en salamanders.

Het park De Bron in Kessel-Lo – in eigendom en beheer van de stad Leuven – is vanuit ecologisch en cultuurhistorisch oogpunt bijzonder interessant. In het hellingbos liggen een reeks poelen die gevoed worden door bronwater. Ze staan met mekaar in verbinding door een ingenieus systeem van buizen. Door de tands des tijds was dat systeem echter defect geraakt. Ook de overvloedige bladval van de omstaande bomen en struiken was er mede oorzaak van dat de poelen met de jaren steeds minder water hielden.

De stad Leuven tekende een aantal jaar geleden al een natuurontwikkelingsproject uit voor de hele parksite. Toen voerde de stad onder meer aanplantingen uit op de steile flanken in het bos. Vorig jaar werden bomen en struiken in de onmiddellijke omgeving van de poelen verwijderd. Zo krijgen de poelen weer meer licht en minder bladval wat het waterleven in de poelen alleen maar ten goede komt.

Meer info: Joeri Steeno, 016/40.85.58. – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werken worden uitgevoerd door Regionaal Landschap Dijleland vzw in opdracht van en in samenwerking met de stad Leuven en met financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid – agentschap Onroerend erfgoed.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.