header.jpg

Molenbeek in Kampenhout krijgt twee vistrappen

Op de site van het kasteel van Wilder (Kampenhout) starten omvangrijke werken: Regionaal Landschap Dijleland vzw herstelt er de waterval en legt twee vistrappen aan. Het domein heeft een hoge natuurwaarde en kent een heel rijke geschiedenis.

Het kasteeldomein van Wilder wordt gekenmerkt door een aantal heel waardevolle landschappelijke elementen. In het parkgedeelte zijn een grote waterpartij, monumentale bomen en een ijskelder aanwezig. De waterpartij wordt door de opgestuwde Molenbeek gevormd. Aan de in- en uitstroom bevinden zich watervallen. De noordelijke waterval bestaat nu uit een vlakke betonnen plaat. Ze moet terug hersteld worden in haar oorspronkelijke trapvorm. Ook zullen de zandstenen sculpturen – rocaille-kunstwerken - rond de waterval vernieuwd worden. Het ondergrondse deel wordt gecontroleerd op lekken. Daarnaast vormen de watervallen een barrière voor heel wat vissoorten. Daarom wordt er aan elke waterval een vistrap aangelegd zodat de vissen opnieuw vrij kunnen migreren in dit gedeelte van de Molenbeek. De waterpartij in het domein vormt immers een interessant voortplantingsbiotoop voor diverse vissoorten.

Regionaal Landschap Dijleland vzw liet een ontwerpplan opstellen door Ontwerpbureau Pauwels en vroeg de stedenbouwkundige vergunning aan in 2009. Het financieel plaatje kon – dankzij de bijdrage van verschillende partners – heel recent rond gekregen worden waardoor de werken van start kunnen gaan.

De werken worden uitgevoerd door Regionaal Landschap Dijleland vzw met de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos – Visserijfonds, het Agentschap Onroerend Erfgoed, de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant (dienst cultuur).

Meer info: Koen Berwaerts, Landschapsanimator, Regionaal Landschap Dijleland vzw, 016/40.85.58. – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.