header.jpg

Vleermuizen welkom in oorlogsbunker

De gemeente Oud-Heverlee, Regionaal Landschap Dijleland vzw en IGO richten in Sint-Joris-Weert een oorlogsbunker in als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Heel wat vleermuizensoorten zijn sterk bedreigd in Vlaanderen.

 Langs de Neerijsebaan in Sint-Joris-Weert staan twee bunkers. Ze maken deel uit van de belangrijkste verdedigingslinie die de Belgische overheid in 1939 bouwde om de Duitse dreiging het hoofd te bieden. De linie noemt de KW-linie en strekt zich uit van Koningshooikt tot Waver. In totaal liggen er meer dan 400 bunkers verspreid in het landschap.

Een aantal bunkers ligt aan een bosrand of dichtbij water – het leefgebied van veel vleermuizen. Daarom kunnen ze – mits enkele aanpassingen - prima dienst doen als winterverblijfplaats voor deze beestjes. Veel vleermuissoorten zijn in Vlaanderen sterk bedreigd door o.a. het verdwijnen van geschikte verblijfplaatsen. Overwinteringsplaatsen moeten voldoende rust bieden, tochtvrij zijn, een hoge vochtigheidsgraad en voldoende hangplaatsen hebben.

Op initiatief van de gemeente Oud-Heverlee richten Regionaal Landschap Dijleland vzw en IGO bunker LW8 in. Wat gebeurt er? We ruimen het afval op, we dichten tochtgaten en brengen water in de bunker. We plaatsen een nieuwe binnen- en buitendeur. De buitendeur is een replica van de originele bunkerdeur die al lange tijd verdwenen is. De vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw zal de jaarlijkse vleermuistellingen op zich nemen.

Meer info: Koen Berwaerts, Landschapsanimator, Regionaal Landschap Dijleland vzw, 016/40.85.58. – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werken worden uitgevoerd door Regionaal Landschap Dijleland vzw en IGO met de financiële steun van de gemeente Oud-Heverlee en Ruimte & Erfgoed (Vlaamse overheid).

Deze actie kadert in het Europese Interreg-project SOLABIO. 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.