LogoRld.jpg

header.jpg

Oud waterreservoir in Leuven ingericht voor vleermuizen

P1020673b

Samen met De Watergroep zijn we er deze winter in geslaagd een oud waterreservoir, dat gebouwd werd tijdens de oude Nederlanden (vóór de Belgische onafhankelijkheid) toegankelijk te maken als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Dit reservoir kon tot 1 500 000 liter bevatten en voorzag Leuven van water. Na jaren van de buitenwereld afgesloten geweest te zijn maakten we dit object via enkele eenvoudige ingrepen toegankelijk voor zeldzame vleermuizen. Vleermuizen zijn Europees bedreigde soorten en krijgen speciale aandacht via de Natura 2000 richtlijnen. Dit project werd gerealiseerd met de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Lees verder...

Restauratie poort Groot Park

De toegangsdreef van het Groot Park (Lovenjoel) was ooit een imposante ‘rode’ beukendreef, aangelegd als verbinding tussen kerk en kasteel, die werd afgesloten door een monumentale toegangspoort. Decennia geleden werd de dreef echter gekapt en slechts gedeeltelijk heraangeplant. Ook de poort verloor een groot deel van haar uitstraling toen de bewegende delen ervan ooit werden gestolen. Om de oorspronkelijke grandeur van dit ondertussen publiek toegankelijke park opnieuw te herstellen werd op ons initiatief de dreef vorig jaar opnieuw aangeplant en valt nu, met de financiële steun van het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, de toegangspoort te beurt om een grondige restauratie te ondergaan. Of toch wat er nog van overblijft...

Lees verder...

Plantseizoen uit de startblokken

De winter brengt niet alleen grijze, koude dagen. De winter brengt ook jong groen naar het Dijleland! In dit seizoen zijn de bomen en struiken in rust en dat is het uitgelezen moment om nieuw plantgoed de grond in te steken. Ook dit jaar gaan we op een 40-tal locaties in het Dijleland aan de slag om hagen, bloesemheggen, houtkanten, loofbomen en hoogstamboomgaarden aan te planten. We kiezen steevast voor streekeigen, autochtoon plantgoed. Bij de fruitbomen gaat de voorkeur uit naar rustieke boomgaardrassen die ook vroeger vaak in de streek geplant werden. Zo houden we ook een stukje van ons erfgoed in stand.

Lees verder...

Nieuwe publicatie: IJskelders in Vlaams-Brabant

Er was eens een tijd waarin mensen zonder koelkasten en diepvriezers leefden. Zij wisten even goed dat warmte en het bewaren van voedsel niet samengaan. Ze dronken in de zomer net zo graag koele drankjes en hielden van roomijs, als ze zich dat konden permitteren. Zwellingen of ontstekingen verzorgden ze ook met ijs. We hebben het niet alleen over het verre verleden, maar ook over een tijd tot in de 20ste eeuw.

Maar hoe kwam je aan ijs? En vooral: hoe bewaarde je het tot je het nodig had?

Lees verder...

Historische druivenserre volledig onder handen genomen

3Wplus is van start gegaan met de restauratie van een historische druivenserre op het gemeentelijk serredomein Kelleveld. Onder leiding van Regionaal Landschap Dijleland en met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Gemeente Hoeilaart willen we op deze manier de serres op Kelleveld bewaren als cultuurhistorische relicten in het landschap en daarmee ook het druivenerfgoed in stand houden en in de kijker stellen.

Lees verder...

Mobiele fruitpers: persdagen in het Dijleland 2016

Lekker sap van je eigen appeloogst, wie wil dat nu niet? Enkele mobiele fruitpersen toeren door het land en houden in september en oktober ook halt in het Dijleland. Vooraf inschrijven is altijd nodig! Neem daarvoor tijdig contact op met de betreffende mobiele pers.

13/09 - Wilsele (Aveve Wilsele) Aarschotsesteenweg 88: Persmobiel Kempenland, www.persmobiel.be

01/10- Heverlee (Norbertuspoort), Abdij van Park 7: Houtlandse tuinsappen, www.mobielefruitpers.be

08/10 - Holsbeek (ANB), Herstraat 24 A: Persmobiel Kempenland, www.persmobiel.be

09/10 - Overijse (Kamp Kwadraat): Mobiele fruitpers Zevergem, www.mobielefruitpers.com

26/10 - Kampenhout (Labo Café/Brouwerij van Campenhout), Brouwerijstraat 23: Persmobiel Kempenland, www.persmobiel.be

 

IJskelders in Bierbeek omgetoverd tot winterverblijfplaats voor vleermuizen

Regionaal Landschap Dijleland herstelde afgelopen winter in Bierbeek twee historische ijskelders in hun oude glorie. De ijskelders van het Groot Park (Lovenjoel) en het Vijverhof (Korbeek-Lo) werden grondig gerestaureerd en kregen als overwinteringsplaats voor vleermuizen een nieuwe functie toebedeeld.

Lees verder...

Vergeten bron aan De Kluis (Sint-Joris-Weert) krijgt grondige opknapbeurt

De Kluisbron lag, ondanks zijn centrale ligging in het Meerdaalwoud, vlakbij het hoofdgebouw van het scoutsdomein De Kluis en de Herculesdreef, al jaren te verloederen onder weelderige plantengroei. Dit in schril contrast met de verzorgde aanblik van de meer gekende permanente bronnen die het Meerdaalwoud herbergt: de Hertebron (eveneens gelegen in het dal van de Paddenpoel) en de Minnebron (aan het Zoet-Water). Onder leiding van Regionaal Landschap Dijleland, de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Oud-Heverlee en Scouts en Gidsen Vlaanderen, werd de bron aan een grondige restauratie onderworpen en uit zijn vergetelheid gehaald.

Lees verder...

Gierzwaluw-copyrightMichelGeven-Buiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Registreer je hier snel voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen.