header.jpg

Op jacht naar het Vliegend hert - Zaterdag 30 juni in Overijse

VliegendhertWil je ook eens een Vliegend hert zien of horen vliegen? Wandel dan met ons mee. Eerst legt expert Amo Thomaes van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) uit wat inwoners kunnen doen om deze kever een handje te helpen. We doen uit de doeken waarom deze soort een Natura2000 doelsoort is en tonen de resultaten van de Investeringssubsidie Natuur 'Stepstones Vliegend hert en Vroedmeesterpad'. Nadien gaan we samen in de schemering op zoek naar deze reuzen. De route brengt ons door het hart van de grootste resterende populatie in Overijse centrum. De avond start om 20u00 met een presentatie in de Justus Lipsius zaal van het gemeentehuis, Justus Lipsiusplein 9, Overijse. De wandeling vertrekt en eindigt hier nadien ook.

Deelnemen is gratis. Organisatie: Regionaal Landschap Dijleland vzw i.s.m. gemeente Overijse en INBO.

Het Vliegend hert is één van de grootste kevers die in Europa voorkomen. De mannetjes worden maar liefst 8 cm groot en hebben grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. Vandaar de naam van dit beestje. De kaken zien er gevaarlijk uit, maar hij kan hier niet mee bijten. Ze dienen vooral om concurrenten mee te bekampen en om vrouwtjes en vijanden te imponeren. Op warme zomeravonden vliegen deze kevers luid snorrend in het rond op zoek naar een partner. Ze leggen hun eitjes in dood hout zoals oude boomstronken. Daarin ontwikkelen de larven zich, etend van het vermolmde hout. Het Vliegend hert is vrij zeldzaam in België. Het is een soort die houdt van lichtrijke bossen. Maar in het Dijleland komt de belangrijkste populatie voor in zonnige tuinen in het centrum van Overijse.

 OverijseVlaanderen is natuur 1Entiteitlogo ANB 1logo vlaanderen slagzinlogo RLD provincie

http://ec.europa.eu/agriculture/

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.