header.jpg

22 april: Erfgoedwandeling Groot Park (Bierbeek)

In 2016 ontving Regionaal Landschap Dijleland vzw de Hans Vredeman de Vriesprijs voor herstel van de toegangspoort en -dreef van het Groot Park (Salve Mater) in Lovenjoel (Bierbeek). Op zondag 22 april 2018 zal deze prijs ter plaatse uitgereikt worden door een afvaardiging van de Koning Boudewijnstichting. Aansluitend organiseert RLD een gegidste erfgoed- en natuurwandeling doorheen het prachtige Groot Park. Afspraak om 14u aan de kerk van Lovenjoel. Iedereen welkom!

Het Groot Park, gelegen in de vallei van de Molenbeek, werd rond 1835 aangelegd als landschapspark door het adellijke geslacht de Spoelberch, die vroeger het kasteel in het park bewoonden. In 1915 werd het volledige park door de erfgenamen van de familie de Spoelberch aan de KU Leuven geschonken. Deze gaf het landschapspark in pacht aan de Zusters van Liefde van Gent om er een instelling ‘Salve Mater’ te bouwen voor geesteszieke vrouwen. Al die tijd was het park voor publiek afgesloten, tot de zusters in 2007 het park opnieuw verlieten.

In het prachtige park staan tal van zeldzame en imposante bomen, indertijd verzameld door de laatste telg van de familie de Spoelberch, maar daarnaast herbergt het park ook nog enkele waardevolle erfgoedelementen zoals een recent gerestaureerde ijskelder met met tuinpaviljoentje en een smeedijzeren brug. Door de toegangspoort en de dreef te herstellen krijgt het Groot Park een stukje van zijn oorspronkelijke schoonheid terug en kan het publiek het park betreden ‘door de grote poort’ en onmiddellijk de grandeur van dit 19e-eeuwse landschapspark herbeleven. De restauratie kwam tot stand met behulp van de Hans Vredeman de Vriesprijs van het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, Brussel.

Betreed mee het Groot Park door de restaureerde poort en dreef en kom genieten van het prachtige park met haar rijke verleden.

Afspraak op zondag 22 april 2018 om 14u op het kerkplein van Lovenjoel (Stationsstraat).

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.