LogoRld.jpg

header.jpg

Leve de tuin - Infosessie Leuven 27 april 2017 - 19u30

logo Leve de tuinLast van onkruid? Te veel werk in de tuin? Groeien de planten niet zoals je zou willen? Of lijkt je gazon op een mostapijt? Je krijgt het antwoord op al jouw tuinvragen van een tuinexpert, tijdens één van de vijf tuininfosessies dit voorjaar, op verschillende tijdstippen en verspreid over Vlaams-Brabant. Thema van deze eerste infosessies is: "Verken je terrein". We gaan dieper in op je tuinbodem en waarom je best uitpluist waar je tuin natter, droger, zonniger of schaduwrijker is. De infosessies zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. Gebruik hiervoor het webformulier op vlaamsbrabant.be. En stel meteen jouw tuinvraag.

Dassensymposium 25 maart 2017

das dassenproject   rollin verlinde smallNa decennia van afwezigheid, worden de laatste jaren opnieuw geregeld dassen waargenomen in Vlaams-Brabant. Eeuwenlang leefde de das er in de nabijheid van de mens, maar een doorgedreven vervolging in de 20e eeuw maakte daar een einde aan. Hoewel zijn situatie in Vlaanderen nog kwetsbaar is, kan de soort nu - dankzij de nodige bescherming - langzaam herstellen en neemt de das stap voor stap zijn vroegere leefgebied terug in. Op verscheidene plaatsen in de provincie worden opnieuw bewoonde burchten vastgesteld. Een terugkeer die niet zonder gevaren blijkt. Het dichte wegennet en de teloorgang van hun leefgebied vormen momenteel de grootste vijanden van de das. Maar ook in de jagerij en landbouw bestaan er veel misverstanden over de soort waardoor deze niet overal even welkom is.

Tijdens het dassensymposium laten we experts uit binnen- en buitenland aan het woord die al jaren werkzaam zijn rond de das.

Lees verder...

Cursus Hoogstamboomgaarden

Regionaal Landschap Dijleland vzw organiseert dit jaar opnieuw een cursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen. De cursus bestaat uit twee dagen en duurt telkens van 9u30 tot circa 16u30.

- Zaterdag 18 maart 2017: algemene principes en wintersnoei

- Zaterdag 2 september 2017: zomersnoei

In de voormiddag krijg je de noodzakelijke theorie, in de namiddag steek je zelf in groepjes de handen uit de mouwen in een hoogstamboomgaard van zo’n 6 jaar oud. Het is de beste voorbereiding om nadien zelf thuis aan de slag te gaan! 

Lees verder...

Warme Winteravonden

Leuke lezingen van oktober tot maart in Heverlee. Ook deze winter houden we je warm met een maandelijkse voordracht over natuur en landschap. Dit jaar niet op woensdag, maar op dinsdagavond! (Een gewaarschuwd natuurliefhebber is er twee waard.) We hebben weer een gevarieerd programma met boeiende sprekers voor je klaargestoomd.

Lees verder...

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Registreer je hier snel voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen.