header.jpg

Warme winteravonden - oktober t/m maart

Ook deze herfst en winter warmen we je graag op met zes boeiende avonden over natuur en landschap. Zes sprekers vertellen over hun favoriete onderwerp. Iedereen is welkom om te komen luisteren, elke derde woensdagavond van de maanden oktober tot en met maart in het Deelgemeentehuis in Heverlee. Inkom gratis.

 

15 oktober

Natuurlijke bouwstenen, brug tussen natuur en architectuur

Michiel Dusart, KBIN

Je verwacht het niet meteen, maar Vlaams- en Waals-Brabant zijn rijk aan natuursteen. Gobertange, kwartsiet, ijzerzandsteen, … in talrijke gebouwen en monumenten in de streek vind je deze stenen terug. En hoe verder we teruggaan in de tijd, hoe sterker de relatie blijkt tussen de gebruikte bouwstenen en de eigen streek. We bekijken concrete voorbeelden en staan ook even stil bij het behoud van deze oude gebouwen. Dat levert soms problemen op, want de natuurstenen zijn kwetsbaar en er zijn niet altijd geschikte materialen voorhanden voor restauraties.

 

19 november

Een ecologische tuin: om van te smullen!

Frans De Smedt, VELT

De week van de smaak staat dit jaar in het teken van duurzame voeding. Een mooie gelegenheid om het te hebben over een lekkere ecologische tuin! De rodebessenstruik kent iedereen, maar er zijn nog zoveel meer lekkere struiken en planten. Bloemen sieren je tuin, maar geven ook kleur en smaak aan je slaatje. We geven je ook een aanzet om zelf wat speciale en gemakkelijke groenten te kweken. De oogst van al dat lekkers kun je zo opsmullen of verwerken tot jam, jenever, stroop etc. Je keert naar huis terug met heel wat inspiratie om op een natuurlijke wijze van je tuin een echte genotstuin te maken.

 

17 december

Groen en biodiversiteit voor leefbare steden: een absolute must!

Martin Hermy, KULeuven

Steeds meer mensen zullen in de toekomst in steden wonen. De stad zal niet alleen uitbreiden richting platteland, maar ook verdichten: er zullen meer mensen per oppervlakte samenleven. De gevolgen hiervan zijn groeiende milieuproblemen. Daarbovenop komt de klimaatverandering die het hitte-eilandeffect in steden nog zal versterken. De vraag is dus hoe we onze steden leefbaar kunnen houden? Het inzetten van groen biedt aanzienlijke mogelijkheden. En vele groenvormen vergen gelukkig maar weinig ruimte: plantenmuren, groendaken, individuele bomen, groene voegen, wadi’s, …. Tijdens deze avond tonen we een aantal van deze mogelijkheden. Het wordt een boeiende blik op onze toekomst.

 

21 januari

Mieren, bijzonder insecteressante dieren

Wouter Dekoninck, KBIN en Polyergus

Mieren vind je overal. Het zijn succesvolle én spectaculaire insecten. Niet alleen in de tropen, maar ook bij ons leven veel soorten met een bijzondere levenswijze: slavenmakers, parasitaire mieren, diefmieren en roofmieren. Deze avond maak je er kennis mee. Naast een overzicht van enkele bijzondere Belgische soorten besteden we ook aandacht aan de rode bosmier. Waar kunnen we deze kleine ecosysteem-ingenieurs vinden en hoe kunnen we ze helpen? Wist je dat er bij bosmieren maar liefst meer dan honderd verschillende mierengasten voorkomen? Kortom, vanavond gaat een ongekende, maar boeiende wereld voor je open.

 

18 februari

30 jaar natuurbeheer in de Doode Bemde

Piet De Becker, conservator Doode Bemde, VHM

De Doode Bemde, 270 hectare groot, is het belangrijkste en meest gekende natuurgebied in de Dijlevallei ten zuiden van Leuven. De Dijle mag er vrij meanderen en overstromen en daarmee blijft Leuven gespaard van heel wat waterellende. Sinds de opstart van het natuurreservaat in 1980 is er heel wat veranderd. Van in het begin hebben de beheerders consequent de evolutie van waterpeilen en vegetatie opgevolgd. Al dat meten leidde tot een steeds beter inzicht in het functioneren van het gebied en het bijsturen van het natuurbeheer. Want waar het beheer aanvankelijk gericht was op individuele percelen en het behoud van soorten, is er nu sprake van een landschaps- en systeembeheer. Deze avond overschouwen we de voorbije (bijna) 35 jaar en kijken ook naar de uitdagingen voor het natuurbeheer in de toekomst.


18 maart

Dood doet Leven, ook in het Zoniënwoud

Dirk Raes, Agentschap voor Natuur en Bos

Dode dieren hebben een slecht imago. Ze worden geassocieerd met stank en besmettelijke ziekten. Nochtans horen ze thuis in de natuur, net als hun ‘opruimers’, de aaseters. In 2008 stapte het Agentschap voor Natuur en Bos mee in het project ‘Dood doet Leven’ dat in Nederland was opgestart om te ijveren voor de terugkeer van grote, dode dieren in de natuur. Doel van het project was de biodiversiteit verhogen, meer te weten te komen over kadaverafbraak en het aanvaardbaar of ‘doodgewoon’ maken van een kadaver in de natuur. In en om het Zoniënwoud werd gedurende vier jaar aangereden wild verzameld en een plek gegeven in het bos. Uit dit project kwamen meteen ook de ‘zwarte verkeerspunten’ voor wild in het Zoniënwoud naar voren. Het leverde prima gegevens op waarmee men aan de slag kan om het bos te ontsnipperen.

 

Wanneer: telkens om 20 uur

Waar: Deelgemeentehuis, Waversebaan 66, Heverlee

Gratis deelname - Inschrijven is niet nodig

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03/226 02 91

{linkr:bookmarks;size:small;text:nn;separator:+;badges:13}